16 juni, 2024
BuitenlandMarechaussees Stomen Nigerezen Klaar Voor Grenstoezicht

Marechaussees Stomen Nigerezen Klaar Voor Grenstoezicht
M

Documentfraude, migratiestromen en wet- en regelgeving. Daarover gingen de lessen over die instructeurs van de Koninklijke Marechaussee gaven aan 260 Nigerese politieagenten. Gisteren kregen ze hun certificaat. De marechaussees gaven de afgelopen twee weken les in grenstoezicht op de politieschool in de hoofdstad Niamey.

CMCF
De Nigerese agenten behoren tot een nieuwe mobiele grenseenheid, de Compagnie Mobile de Controle de Frontieres (CMCF). Het team wordt ingezet tegen irreguliere migratie, grensoverschrijdende criminaliteit en terrorisme. Deze eenheid, CMCF 2, wordt gefinancierd door Duitsland en Nederland. Dit gebeurt op verzoek van Niger zelf. De teams moeten het strategisch gelegen land beschermen tegen de vele dreigingen vanuit buurlanden.

Goede bijdrage
Marechaussee-1 Djibi gaf 1 van de 18 klassen les: “Het was kort, maar we hebben echt een goede bijdrage geleverd aan hun opleiding. De agenten waren gemotiveerd en deden actief mee in de les.”

EUCAP Sahel
De grensmodule vormde het laatste deel van de opleiding, die in maart begon. De Nigerezen kregen daarnaast onder meer militaire training van Belgische Special Forces en politie-instructies van EUCAP Sahel, de Europese civiele capaciteitsopbouwmissie in het Afrikaanse land.

Succes
De Nederlandse teamleider majoor Wouter wenste de agenten veel succes met hun belangrijke taak aan de grens. “Vandaag is het einde van een intensieve periode. U heeft dit resultaat behaald dankzij uw enthousiasme en leergierigheid.”

Bron: Mindef
Foto: AVDD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: