16 april, 2024
BuitenlandLogistiek NAVO-hoofdkwartier volledig inzetbaar

Logistiek NAVO-hoofdkwartier volledig inzetbaar
L

Het NAVO-hoofdkwartier in Duitsland zorgt bij operaties voor de internationale afstemming en coördinatie van logistiek en ondersteuning. Denk aan het transport van bijvoorbeeld brandstof en munitie, maar ook de zorg voor voeding voor de manschappen. Sinds 8 september 2021 is het Joint Support and Enabling Command (JSEC) fully operational capable. Het is daarmee wereldwijd inzetbaar voor elke missie.

JSEC mars

Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Boudewijn Boots presenteerde bij deze gelegenheid de JSEC-mars. Dit gebeurde in aanwezigheid van NATO Supreme Allied Commander Europe generaal Tod Wolters. Het muziekstuk is gecomponeerd door de Nederlandse sergeant De Boer. De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ bracht hem voor het eerst ten gehore.

Ulm   

Boots: “Ik heb gehoord dat Amerikaanse soldaten jazzmuziek naar Ulm brachten. Een muziekgenre gebaseerd op improvisatie is het misschien niet de beste soundtrack voor een militair hoofdkwartier. Daarom brengt Nederland militaire muziek naar Ulm, op maat gemaakt voor JSEC. De mars is een muzikale weergave van waar het hoofdkwartier voor staat: internationale militaire samenwerking, in een krachtige harmonie, met veel beweging.”

Samen een harmonie

President en generaal Dwight Eisenhower zei het al: gevechten, campagnes en zelfs oorlogen worden door de logistiek gewonnen of verloren. De collectieve verdediging van het NAVO-grondgebied is dus afhankelijk van de kwaliteit van de militaire mobiliteit. En dit is precies waar JSEC voor zorgt. Het vormt de netwerkcapaciteit van de afzonderlijke bondgenoten. Die vormen een eenheid, maar behouden tegelijkertijd hun soevereiniteit. Boots: “Met andere woorden: elke natie speelt zijn eigen deuntje, maar vormen samen een harmonie.”

Opwerken sinds 2019

Het NAVO-hoofdkwartier bereikte de 1e fase van paraatheid in september 2019. Tijdens de grootste NAVO-oefening dit jaar van 12 mei tot 22 Juni, Steadfast Defender 2021, bewees JSEC zijn capaciteiten en verdiende het de status ‘volledig operationeel’.

Tekst: MinDef / NATO / Redactie ODB

Afbeelding: AVDD / NATO / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: