27 mei, 2024
BuitenlandLange termijnvisie defensie EU

Lange termijnvisie defensie EU
L

Met de ongerechtvaardigde agressieoorlog van Rusland tegen Oekraïne is het conflict met hoge intensiteit teruggekeerd naar ons continent. Dit is de reden waarom er een nieuwe, allereerste Europese defensie-industriestrategie is voorgesteld. Het schetst een duidelijke langetermijnvisie om de industriële paraatheid op defensiegebied in de Europese Unie te bereiken. We moeten de verdedigingssystemen en uitrusting gereed hebben wanneer ze nodig zijn en in de hoeveelheden die nodig zijn.

De Strategie zet verschillende nieuwe acties uiteen om dit te bereiken:

  • EU-landen aanmoedigen om meer, beter, samen en Europees te investeren. Dit zal worden bevorderd dankzij nieuwe programma’s om op Europees niveau gemakkelijker in te kopen en samen te werken.
  • de Europese defensie-industrie sterker, responsiever en innovatiever maken . Er zullen ook stappen worden ondernomen om onderzoek te ondersteunen, investeringen te stimuleren en te werken aan kwesties in de toeleveringsketens. Als onderdeel hiervan wordt in Kiev een Office for Defense Innovation geopend.
  • financiering om de defensie-industrie klaar te maken, via een nieuw Europees programma voor de defensie-industrie ter waarde van 1,5 miljard euro en het bespreken van de defensiebehoeften voor de volgende langetermijnbegroting van de EU
  • samenwerken met partners over de hele wereld – Oekraïne zal bijvoorbeeld kunnen deelnemen aan EU-programma’s voor de defensie-industrie.

De Strategie stelt ook een aantal doelstellingen vast. Tegen 2030 moeten de EU-landen:

  • Door samen te werken minimaal 40% van het defensiematerieel kopen
  • Minstens de helft van hun defensiebudget besteden aan producten die in Europa zijn gemaakt
  • Handel ten minste 35% van de defensiegoederen tussen EU-landen in plaats van met andere landen

Dit zal ertoe bijdragen dat de EU veiliger en veerkrachtiger wordt. Het zal niet alleen ons allemaal in de EU ten goede komen, maar ook de belangrijkste bondgenoten, waaronder de NAVO en Oekraïne.

Tekst: Europese Commissie / Redactie ODB
Afbeelding: Dassault / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: