24 juli, 2024
BuitenlandLandmacht Traint Grootschalig Gevecht in Polen

Landmacht Traint Grootschalig Gevecht in Polen
L

“Be all you can be” zei brigade-generaal Jan Swillens gisteren tijdens de openingsceremonie van de oefening Bison Drawsko 2017 tegen de circa 2000 internationale militairen uit Polen, Estland, Duitsland, België, Canada, Verenigde Staten en Nederland. De Koninklijke Landmacht traint samen met bondgenoten het grootschalige gevecht op het hoogste niveau. Deze internationale oefening vindt plaats in Polen en duurt tot en met 15 februari.

Veranderende wereld
Volgens Swillens vraagt de veranderde situatie in de wereld ons om goed voorbereid te zijn. “We weten allemaal dat militairen geen nee kunnen zeggen wanneer zich een crisis aandient”. De Europese veiligheidssituatie is in de afgelopen jaren aanzienlijk verslechterd, mede vanwege de gewijzigde assertieve houding van Rusland. Het is van belang om bondgenootschappelijke activiteiten te ontplooien in het oosten van Europa om deze landen gerust te stellen en Rusland duidelijk te maken dat de NAVO-landen eensgezind zijn in de verdediging van het bondgenootschappelijk grondgebied.

Innovatie
De oefening ging gisteren van start met een een parade van duizenden militairen en zwaar militair materieel uit alle deelnemende landen. Generaal Swillens benadrukte het innovatieve karakter van de oefening. Zo experimenteren de Poolse en Nederlandse militairen samen met de inzet van onbemande vliegtuigjes voor opsporing van vijandige doelen.

Aan de oefening doen onder andere Pantserhouwitsers (artillerierupsvoertuig) en CV90’s (high-tech pantserrupsvoertuig) mee. Ook 414 Pantserbataljon, de nieuwe Duits/Nederlandse eenheid met Duitse tanks en Nederlandse bemanningen, doet mee met de oefening.

Bron: Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: