21 juli, 2024
BuitenlandLaatste Canadese militair weg uit Afghanistan

Laatste Canadese militair weg uit Afghanistan
L

Woensdag heeft de laatste Canadese militair Afghanistan verlaten. Hiermee is een einde gekomen aan een twaalf jaar durende trainings- en gevechtsmissie.

In juli 2011 hadden de Canadezen hun militaire gevechtsrol in het zuiden van Afghanistan al gestaakt, maar bleven ze actief bij een training in de hoofdstad Kabul. Op het hoogtepunt had Canada de op vijf na grootste troepenmacht in het land. In totaal waren er sinds 2001 meer dan veertigduizend militairen gestationeerd, van wie er 158 omkwamen. Hiernaast stierven een diplomaat, een journalist en twee burgers uit Canada in het land.

”Canada speelde een doorslaggevende rol bij het veroveren van de regio Kandahar en heeft een belangrijke strategische bijdrage geleverd aan de NAVO-missie in Afghanistan”, zei de Amerikaanse commandant in Afghanistan generaal Joseph Dunford tijdens het neerhalen van de Canadese vlag in Kabul.

Volgens een afdeling van de NAVO droeg Canada ook bij aan het verbeteren van de infrastructuur, de economie en de politieke stabiliteit in Kandahar. Deze regio, waar de Taliban werd opgericht, was een van de moeilijkste om te veroveren. Canada blijft een rol spelen in Afghanistan door 237 miljoen euro te investeren in het Afghaanse veiligheidsapparaat.

bron: Nederlands Dagblad

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: