19 april, 2024
BuitenlandIntegratie Duitsland En Nederland Op Dreef

Integratie Duitsland En Nederland Op Dreef
I

“De wereld verandert. En we zoeken allemaal naar manieren om onze militaire capaciteit te maximaliseren, zonder soevereiniteit te verliezen. Eén van de manieren is diepe integratie.” Commandant der Strijdkrachten (CDS) Bauer was 28 november jl.  één van de Nederlandse sprekers op de Berlin Security Conference. Het thema van de jaarlijkse bijeenkomst was ‘Europese veiligheid en Defensie – trans-Atlantisch blijven, meer Europees acteren’.

Europa
Het ongeveer 1000-koppige publiek op de 2-daagse conferentie bestaat uit ministers, directeuren-generaal, topfunctionarissen van krijgsmachten, ambassadeurs en directeuren van denktanks en de Europese defensie-industrie.

Mede organisator
Omdat Nederland de bijeenkomst mede organiseerde, was de Nederlandse Defensie uitgebreid vertegenwoordigd. Naast de CDS en de commandanten van alle krijgsmachtdelen was ook staatssecretaris Visser aanwezig. “Je moet gewoon beginnen met samenwerken en resultaten laten zien. Dan volgen andere landen vanzelf. Het MRTT- project voor militair strategisch luchttransport heeft dat laten zien. Voor succes is het volgende nodig: overeenstemming over doel, kosten en tijdspad. En vooral 1 land dat de leiding neemt.”

Vertrouwen
Diepe integratie. Wat bedoelde Bauer daar precies mee? “Misschien vinden sommigen het eng klinken. Alsof je de controle kwijtraakt. Maar je wordt juist sterker. Het is een vorm van slimme internationale defensie. Daarmee is niet gezegd dat het makkelijk is. Het vraagt om diepte-investeringen. Niet alleen in termen van geld, maar in relaties. En bovenal vraagt het om vertrouwen.”

Blauwdruk
Het Duits-Nederlandse militaire partnerschap wordt gezien als een blauwdruk in Europa voor effectieve samenwerking en integratie. Om te laten zien hoe diepe integratie de Nederlandse krijgsmacht heeft geholpen, deelde de CDS een aantal voorbeelden met zijn toehoorders.

Culturele integratie
Bauer: “De structuur van 414 Tankbataljon, een gemixt Duits-Nederlands tankbataljon, is eigenlijk die van een Matroesjkapop. Een Nederlandse compagnie met Duitse Leopard 2-gevechtstanks is onderdeel van een Duits tankbataljon. Die is weer deel van een Nederlandse brigade die onder het commando van een Duitse divisie valt.”

Inzet bij regering
Bij deze vorm van integratie zijn procedures en techniek volledig op elkaar afgestemd. Bauer: “Maar wat deze integratie echt compleet maakt is het bereiken van het niveau van culturele integratie. Dat is dus iets anders dan streven naar een Europees leger. Besluiten over de inzet van militairen blijven voorbehouden aan de regering en de Tweede Kamer.”

Beste van 2 werelden
Dat culturele integratie zelfs bij buurlanden niet vanzelfsprekend is, legde Bauer uit aan de hand van een voorbeeld: “Als een Duitse commandant besluit om rechts te gaan, dan volgt iedereen hem. Als een Nederlandse commandant diezelfde beslissing maakt, dan is dat het startpunt voor een discussie over de voor- en nadelen tussen links en rechts. 414 Tankbataljon heeft beide culturen weten te integreren. Je kan wel stellen dat zij het beste van beide werelden combineren.”

Bron: Mindef
Foto: Mindef/Redactie

Mening ODB
Geweldig verhaal vanuit Berlijn. Echter de ODB houdt wel een slag om de arm, zeker als het gaat om soevereiniteit.
Daarnaast constateren wij dat er op commando structuren weinig functies vervallen, sterker nog ….. zelfs worden uitgebreid, net zoals in Brussel het geval is! Maar de werkvloer merkt er helemaal niets van …… want die is en blijft uitgekleed!
Een evenredige uitbreiding van gevechtskracht is gewoonweg noodzakelijk …. zeker even opgehouden bij de (taal)grens.

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: