De Duitse commissie, die de spionagepraktijken van de Amerikaanse geheime dienst National Security Agency (NSA) onderzoekt, overweegt een nieuw hightech middel tegen spionage in te zetten: de ouderwetse mechanische typemachine. De voorzitter van deze onderzoekscommissie Patrick Sensburg zei afgelopen maandag bij de publieke omroep ARD dat de interne communicatie van de commissie natuurlijk niet door buitenstaanders mag worden afgeluisterd of meegelezen.
Daarom wil de commissie onderling communiceren met bijvoorbeeld „versleutelde e-mails, gecodeerde telefoons en andere dingen die ik hier natuurlijk niet ga verklappen”. Er is ook nagedacht over het opnieuw leven inblazen van niet-elektronische typemachines in plaats van computers, dit in navolging van de Russische geheime dienst die deze stap ook overweegt. Bovendien heeft de commissie deze apparaten ook tot hun beschikking, die hebben we namelijk ook.
In Duitsland is al een jaar lang veel beroering over de spionage die de Amerikaanse bondgenoot in de Bondsrepubliek bedrijft. In oktober vorig jaar kwamen berichten dat de NSA een mobieltje van bondskanselier Angela Merkel afluisterde. In dezelfde maand riep de Bondsrepubliek voor het eerst de Amerikaanse ambassadeur op het matje.
Maar daar bleef het niet bij. Afgelopen week wees de Duitse regering de hoogste ambassade vertegenwoordiger van de Amerikaanse geheime diensten in Berlijn het land uit. Een woordvoerster van de regering zei maandag dat deze persoon nog steeds niet is vertrokken maar dat Berlijn wel verwacht dat hij zo snel mogelijk het land verlaat.
De diplomatieke ‘uitbarsting’ volgde afgelopen week op de aanhouding van twee verdachten. De twee, werkzaam bij de Duitse inlichtingendienst Bundesnachrichtendienst (BND) en het Duitse ministerie van Defensie, zouden voor de VS hebben gespioneerd. De onderzoekscommissie van Sensburg heeft een bijzonder grote belangstelling voor een van deze verdachten.
De woordvoerster van het Duitse ministerie van Defensie zei 14 juli jl. ook dat er geen verdere aanwijzingen zijn, dat meer spionnen voor de VS in Duitse ministeries actief zijn. Er zijn geen nieuwe verdachte gevallen bekend, zei ze in een reactie op een sensatie bericht van het Duitse boulevardblad Bild. Die had het zondag over zeker een dozijn (foute) Duitse ambtenaren die een andere Amerikaanse dienst, de Central Intelligence Agency (CIA), heimelijk van informatie zouden voorzien.
De Amerikaanse president Barack Obama wil ondertussen de samenwerking op inlichtingengebied met Duitsland verbeteren. Dat zei hij in een telefonisch onderhoud van 15 juli jl. met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
Het was voor het eerst dat de twee leiders elkaar spraken sinds nieuwe informatie over Amerikaanse spionage in Duitsland vorige week aan het licht kwam. Obama liet Merkel weten haar ”op de hoogte te houden” over mogelijkheden voor verbetering van de relatie. Behalve over inlichtingen spraken de twee leiders ook over het conflict in Oekraïne en het atoomoverleg met Iran.
bron: De Telegraaf/NU.NL/Bild Zeitung