2 maart, 2024
BuitenlandHandtekening onder bouwcontract Duitse fregatten

Handtekening onder bouwcontract Duitse fregatten
H

Duitsland heeft op 22 juni getekend voor de bouw van 4 MKS 180-fregatten. Damen Shipyards ontwerpt de zogenoemde Mehrzweckkampfschiffe. Ze worden gebouwd op Duitse werven en krijgen radars van Thales Nederland. De bouw van de fregatten maakt duidelijk dat de Duits-Nederlandse samenwerking ook op maritiem vlak steeds meer vorm krijgt.

Tactical Edge Networking

Op het gebied van landsystemen was dat al zo. Denk aan de Leopard 2A6-gevechtstank of Tactical Edge Networking. Dit laatstgenoemde project is bedoeld om de mobiele tactische communicatiesystemen van beide landen verder te integreren. Op maritiem vlak zijn er echter ook veel mogelijkheden voor (materieel)samenwerking.

Benedikt Zimmer

Afgelopen maand sprak staatssecretaris Barbara Visser haar Duitse collega Benedikt Zimmer hier al over per videoverbinding.“De intensieve samenwerking tussen Nederland en Duitsland heeft een lange geschiedenis en biedt kansen voor de toekomst. Daarom overleg ik regelmatig met mijn Duitse collega om te kijken hoe we deze mogelijkheden samen kunnen benutten”, Visser.

Vervanging LCF
Het laatste gesprek ging over samenwerking bij de vervanging van de Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregatten en de Duitse F124-fregattenklasse. “Afspraken hierover worden vastgelegd in een intentieverklaring die naar verwachting eind dit jaar volgt. Een gezamenlijke behoefte biedt ook kansen voor de Duitse en Nederlandse maritieme defensie-industrie’’, aldus Zimmer.

Eisenpakket

De volgende stap is het opstellen van een gezamenlijk eisenpakket voor de fregatten. Die moeten onder meer zichzelf, maar ook andere schepen beschermen tegen vliegtuigen en raketten.

Vervanging transportschepen

De bewindspersonen bespraken naast de genoemde samenwerking op het gebied van fregattenbouw, ook de mogelijkheden bij de vervanging van transportschepen en de diverse vaartuigen voor de mariniers.

Electronische oorlogvoering

Daarnaast zetten de buurlanden zich in voor verdere samenwerking op het gebied van artilleriesystemen, grondgebonden luchtverdediging en elektronische oorlogvoering.

Tekst: MinDef
Afbeelding: ©Damen Shipyards / Redactie ODB

Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: