25 mei, 2024
BuitenlandGewijzigd verdrag met Rusland garandeert meer veiligheid op en boven zee!

Gewijzigd verdrag met Rusland garandeert meer veiligheid op en boven zee!
G

De INCSEA (prevention of Incidents at Sea) overeenkomst tussen de Russische Federatie en het Koninkrijk der Nederlanden is 23 december 2021 gewijzigd. De uit 1990 daterende overeenkomst is bedoeld om gevaarlijke situaties op en boven zee te voorkomen. Verder moet die misverstanden uitsluiten tijdens militaire manoeuvres. De overeenkomst uit 1990, is onder meer aangepast na recente ontmoetingen tussen beide partijen op en boven zee. 

Escalatie verminderen 

Sinds 2017 zijn er herhaaldelijk onderhandelingen met Rusland om de veiligheid op zee verder te vergroten en escalatie van incidenten te verminderen.

Zr. Ms. Evertsen

Recente ontmoetingen op en boven internationale wateren droegen onder meer bij aan het belang om deze situaties met Rusland te bespreken. Het leidde tot aanpassingen van de overeenkomst uit 1990.

Snel contact

Met de vorig jaar ondertekende versie wordt de mate van veiligheid vergroot. Bovendien zijn er afspraken gemaakt op het gebied van communicatie tussen elkaars eenheden en kanalen. Ook is vastgelegd dat beide partijen snel met elkaar in contact treden in geval van potentiële incidenten.


Ambassadeur Gilles Beschoor Plug tekende namens Nederland. Viceminister van Defensie, de 3-sterrengeneraal Alekszandr Fomin, vertegenwoordigde de Russische zijde.

Tekst: MinDef / Redactie ODB
Foto: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: