24 juli, 2024
BuitenlandFrankrijk wil meer militaire samenwerking met Nederland

Frankrijk wil meer militaire samenwerking met Nederland
F

Frankrijk wil meer militaire samenwerking met Nederland

De Franse Commandant der Strijdkrachten generaal Thierry Burkhard heeft met zijn Nederlandse collega generaal Onno Eichelsheim gesproken. Het ging onder meer over mogelijkheden voor meer samenwerking. Burkhard was hiervoor afgelopen twee dagen in Nederland.

Vector terreinwagen

Ook een bezoek aan het Korps Commandotroepen (KCT) stond op het programma. Burkhard werd daar door commando’s geïnformeerd over hun werkwijze en het gebruik van materieel bij verschillende soorten operaties. Hij was geïnteresseerd in de nieuwe Vector-terreinwagen,  speciaal ontwikkeld voor de commandotroepen.

Mali

Nederland en Frankrijk werken al jaren nauw samen bij militaire operaties. Bijvoorbeeld tijdens missies in Sahel-landen, waaronder in Mali. De huidige spanningen rondom Oekraïne vormen aanleiding voor meer samenwerking tussen verschillende krijgsmachten.

Nieuwe missies

Daarom gaan ook de krijgsmachten van Frankrijk en Nederland meer gezamenlijk oefenen. Verder wordt de samenwerking gezocht bij nieuwe missies en vormt militaire interoperabiliteit een aandachtspunt.

Robotica

In december namen de Nederlandse en Franse landmacht hierop al een voorschot. Beide landen gaan kennis delen op onder meer het gebied van robotica en militaire operaties in een complexe omgeving. Een ander voornemen is om elkaars technologische informatiesystemen beter te koppelen.

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Afbeelding: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: