20 juni, 2024
BuitenlandF16’s Venezuela vernietigden dit jaar al 30 'drugsvluchten'

F16’s Venezuela vernietigden dit jaar al 30 ‘drugsvluchten’
F

Het jachtseizoen in Venezuela is geopend op drugstransporten via de lucht. Uit het Venezolaanse luchtruim zijn dit jaar al dertig vliegtuigen neergehaald omdat ze waarschijnlijk voor drugssmokkel werden ingezet. Dit zei de Venezolaanse president Nicolás Maduro woensdagavond, nadat de strijdkrachten een in Mexico geregistreerde Hawker 25 hadden neergehaald.

Het vliegtuig werd in de deelstaat Apure aan de Colombiaanse grens uit de lucht geschoten. De autoriteiten hebben geen mededelingen gedaan over het lot van de bemanning.

Maduro beklemtoonde dat zijn land alles in het werk stelt om vliegtuigen van drugssmokkelaars neer te halen. “De internationale drugscriminelen moeten weten dat elk vliegtuig dat ongeoorloofd Venezolaans luchtruim binnenkomt, zal worden gesommeerd te landen en bij weigering worden neergehaald door onze Sukhoi’s of F-16’s”, waarschuwde Maduro.

CaribEerder dit jaar werd er een nieuwe wet aangenomen die het beschieten van verdachte vliegtuigen mogelijk maakt. Rechters en oppositieleden in maken zich zorgen. De veiligheidsautoriteiten van Venezuela zijn geregeld beschuldigd van corruptie en het onderhouden van nauwe banden met drugshandelaren.
De vrees bestaat nu dat veiligheidsagenten vliegtuigen uit de lucht schieten om goede publiciteit te krijgen. Ook is de vraag in hoeverre er genoeg bewijzen zijn dat de vliegtuigen worden ingezet voor drugssmokkel. Het luchtruim van Venezuela grenst aan die van de benedenwindse eilanden Curaçao Aruba en Bonaire.

Het dertigste toestel dat is neergehaald was eigendom van een zakenman uit de Mexicaanse stad Monterrey (foto). De Mexicaanse ambassade in Caracas heeft om opheldering gevraagd.

Foto van de neergehaalde Mexicaanse HS-25 uit 1968 (XB-MGM), die volgens de Venezolaanse regering werd gebruikt voor drugsmokkel.

Bron: Luchtvaartwereld/ANP
Foto: Vladimir Padrino/via Twitter

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: