BuitenlandF-35: Duur paradepaardje.

F-35: Duur paradepaardje.
F

Het duurste gevechtsvliegtuig uit de geschiedenis is in het afgelopen jaar maar liefst 26 miljard dollar duurder geworden. De kosten van het F-35 Lightning II (JSF) programma zijn nu opgelopen tot 438 miljard dollar, volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Hier is wat we weten: Gedurende het afgelopen jaar zijn de kosten van het JSF-programma met 26 miljard dollar gestegen, wat het totale bedrag nu op 438 miljard dollar brengt. Vanwege de voortdurende groei wordt een verwachte prijsstijging van 6,5% niet langer als ongebruikelijk beschouwd.

Lockheed Martin kreeg het contract voor dit programma in 2001 toegekend. Toen werd de waarde van het F-35 programma geschat op $ 233 miljard. In de afgelopen 22 jaar zijn de kosten bijna verdubbeld, en er lijkt geen einde te komen aan de stijging. Tijdens de levenscyclus van het programma wordt naar schatting maar liefst 1,7 biljoen dollar uitgegeven aan de productie, ondersteuning, modernisering en onderhoud van de gevechtsvliegtuigen.

De kostencijfers die in het nieuwe rapport worden gepresenteerd, zijn gecorrigeerd voor inflatie. Ze houden ook rekening met wijzigingen in de productieplannen van de Amerikaanse luchtmacht, marine en het korps mariniers. Ondanks deze aanpassingen blijft het aantal vliegtuigen onveranderd: 2.456 productiemodellen voor de Verenigde Staten en 14 experimentele gevechtsvliegtuigen.

De stijging van 26 miljard dollar in kosten is in lijn met het budgetverzoek van NASA en de steun die aan Oekraïne is toegekend in het kader van het USAI-programma (Ukraine Security Assistance Initiative). Ook na correctie voor inflatie zijn de kosten van het toestel gestegen. Vorig jaar werden de kosten geschat op $166 miljoen, maar ze zijn nu gestegen tot $179 miljoen.

Bron: Stars & Stripes

Al vanaf de start, van het miljarden verslindende project, heeft de Onafhankelijke Defensiebond kritiek gegeven op de gang van zaken, ingezet door bestuurders met twijfelachtige reputatie. Heel veel werkgelegenheid zou worden gerealiseerd. Niets was minder waar en er moest extra worden bezuinigd. Toeval of niet, werd dit vormgegeven in een poster van de defensiebond, ODB (Hans Ringelberg). Affijn terugkijken heeft weinig zin, wel zinvol is om net als België al te kijken naar de aflosser van dit toestel. Het nu nog naamloze project zesde generatie. Zeker zo belangrijk om een visie te ontwikkelen voor de krijgsmacht van de Benelux.

– Mening Onafhankelijke Defensiebond

Afbeelding           Mindef / redactie ODB

Poster       Redactie ODB (Ringelberg)

Tekst          Stars and Stripes / Redactie ODB

Gerelateerd aan dit bericht: