22 juni, 2024
BuitenlandExtra pantservoertuigen naar Oekraïne

Extra pantservoertuigen naar Oekraïne
E

Nederland levert op korte termijn YPR-pantservoertuigen aan de Oekraïense strijdkrachten. De aankondiging volgt op verzoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

UDCG

Dat maakte minister van Defensie Kajsa Ollongren 20 mei jl. bekend tijdens een online bijeenkomst van de Ukraine Defense Contact Group (UDCG). Dit is een verband van meer dan 50 landen dat Oekraïne helpt met materieel en ondersteuning in hun verdediging tegen de Russische aanvalsoorlog.

RCWS

De YPR’s zijn voorzien van Remote Control Weapon Stations (RCWS) waardoor de bemanning de wapens van binnenuit kan besturen. Zo kunnen de voertuigen ook vuursteun leveren op het slagveld.

Extra veiligheid

“Het is essentieel dat we Oekraïne blijven steunen”, aldus minister Ollongren. “Hun strijd is ook de onze. Voor Oekraïne zijn dit soort pantservoertuigen heel belangrijk. Ze zijn wendbaar, kunnen snel troepen verplaatsen en zijn inzetbaar voor zowel verkennende, offensieve als defensieve rollen. De op afstand bestuurde bewapening biedt de schutter extra veiligheid.”

Oekraïne

De YPR’s komen op korte termijn in Oekraïne aan. Over de precieze aantallen en soort bewapening worden geen mededelingen gedaan.

YPR’s

President Zelensky had eerder specifiek om de Nederlandse pantservoertuigen gevraagd. Tot nu toe leverde Nederland in totaal 207 YPR’s van verschillende types. De komende maanden ontvangt Oekraïne meer materieel en steun, dat eerder is aangekondigd.

Vrijheid

Ollongren: “De inzet van de afgelopen tijd werpt de komende maanden zijn vruchten af. Het is essentieel dat alle landen blijven bijdragen aan de collectieve inspanningen. Zo steunen we Oekraïne effectief en dragen we eraan bij dat het land de overhand krijgt in zijn strijd voor vrijheid. Ook de behoefte aan luchtverdediging blijft onverminderd groot. Daarom onderzoeken we hoe we daar samen met andere landen meer aan kunnen bijdragen.”

Een overzicht van door Nederland geleverde steun is te vinden op defensie.nl.

– Mening Onafhankelijke Defensiebond

Tekst: MinDef / Redactie ODB 
Afbeelding: MinDef / Redactie ODB 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: