23 juni, 2024
BuitenlandExtra militairen naar Caribisch gebied voor noodhulp

Extra militairen naar Caribisch gebied voor noodhulp
E

Nederland stuurt extra militairen naar het Caribisch gebied ter ondersteuning van de noodhulp aan de Bahama’s. Zaterdagmiddag 7 september 2019 zijn 76 mariniers vanaf Vliegbasis Eindhoven met een KDC-10 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht naar Sint Maarten vertrokken.

St Maarten

De mariniers maken deel uit van het 21e Raiding Squadron van het Korps Mariniers. Zij staan momenteel als de zogeheten Marine Spearhead Task Unit permanent standby voor spoedinzet in binnen- en buitenland. De militairen stappen op Sint Maarten aan boord van Zr. Ms. Johan de Witt, die samen met Zr. Ms. Snellius gereed wordt gemaakt voor noodhulp.

Samen met Franse en Duitse militairen

Met de extra mariniers worden straks circa 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee ingezet voor noodhulp aan de Bahama’s. Daarnaast zijn er nog 50 Franse en 50 Duitse militairen aan boord van Zr. Ms. Johan de Witt. Zij waren al aan boord in verband met de noodhulpoefening Caribbean Coast, die nu plaatsmaakt voor daadwerkelijke noodhulp.

Haven, vliegveld, opslagplaats

Zr. Ms. Johan de Witt is een amfibisch transportschip (ATS). Het is een haven, vliegveld en opslagplaats in 1. Ze beschikt over een groot dek voor voertuigen en hulpgoederen, medisch personeel van de landmacht en een inwendig dok waar boten in en uit kunnen varen. Aan boord zijn daarnaast 2 Cougar-transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando, een marinierseenheid met 2 FRISC-boten en 4 landingsvaartuigen. Verder zijn er landmachtmilitairen van de genie op het schip, een landmachteenheid die is gespecialiseerd in civiel-militair optreden en 2 specialistische duikteams.

Havens vrijmaken

Zr. Ms. Snellius is een hydrografisch opnemingsvaartuig uitgerust met geavanceerde sonarapparatuur om onderwaterschade, scheepswrakken en andere blokkades in kaart te brengen. Daarmee kan het een rol vervullen in het weer toegankelijk maken van havens op de Bahama´s.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: