24 mei, 2024
BuitenlandEuropees Parlement: Meer Samenwerking Europese Defensie

Europees Parlement: Meer Samenwerking Europese Defensie
E

Voor de Europese Unie is de tijd gekomen om werk te maken van een eigen defensiebeleid, zo betoogt het Europees Parlement in een resolutie die onder meer oproept tot de oprichting van een Europees hoofdkwartier om crisisoperaties te leiden.

In de met 369 tegen 255 stemmen (70 onthoudingen) goedgekeurde resolutie betoogt het Europese halfrond onder meer dat de lidstaten ernaar moeten streven om 2 procent van hun bbp uit te geven aan defensie, om multinationale troepen onder Europees commando te vormen en een hoofdkwartier op te richten dat crisisoperaties kan leiden. Samenwerking met de NAVO blijft cruciaal, maar de EU moet alleen kunnen optreden wanneer dat binnen de NAVO niet mogelijk is, vinden de Europarlementsleden.

Voor vele Europarlementariërs mag Europa nog een stap verder gaan. ‘Dit rapport is een stap voorwaarts in het streven naar een Europese defensie maar er moet meer komen dan alleen maar meer samenwerking. We moeten dit moment gebruiken om te komen tot een Europees leger. Want het is wel een momentum na de Brexit en na de verkiezing van Donald Trump. Het streven naar een Europese defensie wordt ook gedragen door heel wat Europese burgers die meer veiligheid willen‘ klinkt het in het Europees parlement.

Zo pleiten politici voor een grondige aanpak van onderuit. De EU moet een eigen defensiebeleid opzetten en uitbouwen om niet langer afhankelijk zijn van de VS. Maar Europa moet in de eerste plaats realistisch zijn: ‘het zou al een enorme winst zijn als we eerst voor meer specifieke samenwerkingsverbanden tussen bepaalde lidstaten kunnen zorgen. Een volwaardig Europees leger is pas haalbaar op lange termijn‘.

Bron: Hilde Vautmans  (Belga/KVDA)

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: