17 juli, 2024
BuitenlandEuropa en Canada verhogen defensiebudget

Europa en Canada verhogen defensiebudget
E

De Europese NAVO-landen en Canada gaan het defensiebudget van de NAVO dit jaar met 4,3 procent uitbreiden. De uitgaven van de Verenigde Staten, die jarenlang pleitten voor de verhoging, blijven echter wel op het hetzelfde niveau. In totaal betekent dit een forse uitbreiding van het defensiebudget van de trans-Atlantische bondgenootschap met ruim 40 miljard euro.

“Om onze NAVO-landen veilig te houden moeten we blijven werken aan het uitbreiden van de defensie-uitgaven en ervoor zorgen dat alle leden een eerlijk deel daaraan bijdragen”, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg woensdag 28 juni.

“Nadat de Europese lidstaten en Canada jarenlang veel minder besteedden aan hun defensie zagen we in 2015 al een grote toename in de uitgaven. Dit jaar voorzien we een nog grote stijging van de uitgaven met 4,3 procent”, licht Stoltenberg toe op een persconferentie.

De defensieministers van de NAVO-landen komen donderdag 29 juni bijeen in Brussel om te praten over de uitgaven van de lidstaten op het gebied van veiligheid en defensie.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich in zijn verkiezingscampagne en ook daarna sterk gemaakt voor een ‘eerlijkere verdeling’ van de defensie-uitgaven van alle NAVO-lidstaten. De Republikein vindt vooral dat de VS een veel te groot deel van de uitgaven op zich neemt.

Met de budgetverhoging van de NAVO-lidstaten, de VS uitgezonderd, lijken de Europese partners en Canada nu tegemoet te komen aan de eisen van Trump.

Bron: NATO/Nu.nl/Reuters

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: