12 december, 2024
BuitenlandEU-rapport: Europa moet zich voorbereiden op het afwenden van totale oorlog

EU-rapport: Europa moet zich voorbereiden op het afwenden van totale oorlog
E

Europa moet zich dringend voorbereiden om een langdurige oorlog te voorkomen. Dit is de kernboodschap van het nieuwe rapport van de Finse oud-president Sauli Niinistö, dat deze week is gepresenteerd. Het rapport, opgesteld op verzoek van de Europese Raad, biedt richtlijnen voor de versterking van de Europese defensie en samenwerking met de NAVO. Niinistö benadrukt dat een effectieve samenwerking tussen de EU en de NAVO cruciaal is om Europa weerbaar te maken.

Versterking van de Europese defensiecapaciteiten

Volgens Niinistö moeten de krijgsmachten van de EU-landen worden versterkt. Dit betekent uitbreiding en verdieping van militaire capaciteiten, die Europa in staat stellen om zich effectief voor te bereiden op oorlog. Daarnaast pleit hij voor civiele innovaties binnen de defensie-industrie om Europa up-to-date te houden met de snel veranderende ontwikkelingen.

Focus op de Europese defensie-industrie

Het rapport legt ook sterk de nadruk op de rol van de Europese defensie-industrie. Niinistö stelt dat Europese landen bij grote defensieprojecten intensiever moeten samenwerken. Sommige capaciteiten zijn te duur voor individuele landen om alleen te ontwikkelen. Dit vraagt om aanpassing van het beleid en om samenwerking met partners binnen en buiten Europa.

Aanbestedingsrichtlijnen en wetgeving aanpassen

Voor een snelle opbouw van de Europese krijgsmachten is aanpassing van defensiewetgeving noodzakelijk. Niinistö pleit voor nieuwe defensie-aanbestedingsrichtlijnen. EU-lidstaten zouden gezamenlijke defensie-uitgaven moeten coördineren, vooral nu de defensiebudgetten in Europa stijgen.

Civiel-militaire samenwerking voor een veiliger Europa

Volgens Niinistö is de versterking van civiel-militaire samenwerking essentieel voor een weerbaar Europa. Hij stelt een ‘whole of society’-aanpak voor, waarbij iedereen in Europa een bijdrage levert aan nationale veiligheid. Dit vereist een omslag in denken binnen Europa en een versterkte samenwerking tussen civiele en militaire sectoren.

Verankering in de Nederlandse Defensienota

In de recent gepresenteerde Nederlandse Defensienota komt een soortgelijk idee naar voren. Minister Ruben Brekelmans en staatssecretaris Gijs Tuinman benadrukken dat de Nederlandse krijgsmacht effectief moet kunnen functioneren binnen een weerbare samenleving. Defensie zoekt daarom steeds meer samenwerking met bedrijven, kennisinstellingen, en lokale overheden om de nationale veiligheid te garanderen.

Volgende stappen voor een veilig Europa

Een uitgebreide beleidsreactie van het kabinet op het Niinistö-rapport wordt in januari 2025 verwacht. Dit zal de volgende stappen schetsen om Europa voor te bereiden op een veilige toekomst.

Afbeelding:     EU / MINDEF / SAULI NIINIST / Redactie ODB

Tekst:    MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
ComputerComputer

Gerelateerd aan dit bericht: