16 juni, 2024
BuitenlandEerste Oefening Flitsmacht

Eerste Oefening Flitsmacht
E

Nederlandse militairen zijn gisterochtend gealarmeerd om zich gereed te maken voor snelle inzet. Ze hebben hiervoor 48 uur de tijd. Dit gebeurt in het kader van een alarmeringsoefening van de Very High Readiness Joint Taskforce (VJTF) van de NAVO. De opdracht is om binnen 48 uur op vliegbasis Eindhoven te zijn met het benodigde personeel en materieel om zich te verplaatsen naar een inzetgebied. De oefening Flitsmacht dient als test wat het betekent om een eenheid op zeer korte reactietijd te hebben staan en deze – als Supreme Allied Commander Europe (SACEUR), de hoogste NAVO baas in Europa, daarom vraagt – snel te verplaatsen. 

Op de NAVO-top in Wales vorig jaar is het Readiness Action Plan (RAP) aangenomen. Dat omvat maatregelen om snel, flexibel en slagvaardig te kunnen reageren op dreigingen aan de randen van het NAVO-verdragsgebied. Eén daarvan is de oprichting van een snelle inzetmacht. Eenheden die stand-by staan voor de VJTF moeten snel verplaatst kunnen worden naar het inzetgebied.

De NAVO kent al een NATO Response Force (NRF). Deze multinationale eenheid heeft een hoge graad van gereedstelling en is samengesteld uit o.a. zee-, land- en luchtstrijdkrachten, aangevuld met Special Operations Forces (SOF) componenten. Het bondgenootschap kan deze eenheden bij voorkomende noodzaak al op korte termijn inzetten. Naast de operationele rol van deze NRF, kan de eenheid ook worden benut voor opleiding en training, het uitvoeren van oefeningen en betere inzet van nieuwe technologieën. Met de veranderende veiligheidssituatie aan de oost- en zuidkant van het bondgenootschap hebben de Defensie ministers van de NAVO-landen op 5 februari jl. besloten de NRF met een “speerpunt-functie” te versterken. Deze VJTF kan op zeer korte termijn m.n. aan de randen van het NAVO grondgebied worden ingezet.

Nederland levert, samen met Duitsland, Noorwegen en Tsjechië, in 2015 interim-capaciteit hiervoor. In nauwe samenwerking met SACEUR wordt het concept verder ontwikkeld. De oefening van deze week dient als test om te kijken wat er goed gaat binnen het tot nu toe ontwikkelde internationale concept en waar verbeterd moet worden.

De Koninklijke Landmacht levert het merendeel van het personeel voor deze internationale oefening. Zij zijn vooral afkomstig van 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen. De opdracht is zich klaar te maken voor vertrek naar vliegbasis Eindhoven. Het gaat hierbij om persoonlijke uitrusting en materieel. Voorraden zoals munitie, brandstof en voeding worden op diverse defensielocaties opgehaald en klaar gezet om via de lucht of over de weg naar inzetgebied te verplaatsen. Het luchttransport vindt plaats vanaf vliegbasis Eindhoven. Hier zijn de transportvliegtuigen, KDC-10 en C-130 Hercules, van de Koninklijke Luchtmacht gestationeerd. De toestellen worden wereldwijd ingezet voor luchttransport van personeel en materieel naar en in het inzetgebied, met mogelijk vijandelijke dreiging.

Zover komt het deze week niet. De oefening eindigt op het moment dat de troepen met alle benodigde middelen klaar staan voor vertrek. De Interim-VJTF, bestaande uit Nederlandse, Duitse, Noorse en Tsjechische eenheden, oefent in juni voor het eerst gezamenlijk in Polen.

bron: mindef
NAVO

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: