21 juni, 2024
BuitenlandEerste Heli’s uit Mali terug naar Nederland

Eerste Heli’s uit Mali terug naar Nederland
E

De eerste twee Nederlandse Apache gevechtshelikopters keren vrijdagavond 6 januari terug naar Nederland. Zij hebben ruim twee en een half jaar deelgenomen aan de VN-missie MINUSMA in Mali. Het transportvliegtuig, een C-17 Globemaster, vliegt de gevechtshelikopters naar vliegbasis Woensdrecht.

De Apache gevechtshelikopter vervulde de afgelopen jaren een belangrijke rol binnen de VN-missie MINUSMA, die de veiligheid en stabiliteit in Mali moet beschermen en herstellen. Het streven is om de overige twee Apache gevechtshelikopters voor 1 maart 2017 terug naar Nederland te vliegen. Deze rol wordt dan door Duitsland overgenomen met de Duitse gevechtshelikopter, de Tigre.

Deze twee Apaches zijn de eerste helikopters die sinds het begin van de VN-missie terugkomen naar Nederland voor groot onderhoud. Beide gevechtshelikopters krijgen op Woensdrecht door het Logistieke Centrum een 500-uurs inspectie en een grote update. Na circa 25 weken worden de helikopters weer in gebruik genomen op vliegbasis Gilze-Rijen.

Bron: Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: