22 juli, 2024
BuitenlandEerste gewonde behandelt aan boord Karel Doorman

Eerste gewonde behandelt aan boord Karel Doorman
E

Zr.Ms. Karel Doorman heeft tijdens de operatie Aspides in de Rode Zee voor het eerst een gewonde aan boord behandeld. Het gaat om een opvarende van een koopvaardijschip dat in de Golf van Aden door 2 raketten werd geraakt. Het slachtoffer is 15 juni 2024 in Djibouti aan land gebracht voor verdere behandeling.

Noodbericht

De Karel Doorman kwam direct in actie, nadat het schip een noodbericht kreeg van het getroffen koopvaardijschip. Het schip werd aangevallen in een gebied waar Houthi-rebellen actief zijn. Na de raketaanval brak brand uit aan boord. Hierbij raakte het slachtoffer gewond.

Intensive care

Het logistiek ondersteuningsschip beschikt onder meer over een hospitaal en bijbehorende medische staf, twee operatie kamers en een intensive care afdeling, speciaal voor dit soort gevallen. Een fregat heeft Zr.Ms. Karel Doorman vervolgens naar Djibouti begeleid.

Aspides

Het behandelen van gewonden is een van de vele taken van Zr.Ms. Karel Doorman in de Rode Zee. Het schip is er actief voor de Europese operatie Aspides.

Vrije doorvaart

Het voorziet er partnerschepen verder ook onder meer van brandstof. Operatie Aspides heeft als doel het bevorderen van vrije doorvaart en bescherming van de scheepvaart in de Rode Zee.

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Afbeeldingen: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: