21 juni, 2024
BuitenlandEATC vergroot Europese slagkracht

EATC vergroot Europese slagkracht
E

“Het European Air Transport Command (EATC) is hét schoolvoorbeeld van hoe je door slimme en efficiënte samenwerking de Europese slagkracht vergroot.” Minister Ank Bijleveld-Schouten zei dit 24 september jl. naar aanleiding van het 10 jarig jubileum van het EATC op Vliegbasis Eindhoven.

Expertisecentrum

Op diezelfde plek zag het EATC het levenslicht. Inmiddels is het uitgegroeid tot het belangrijkste commando- en expertisecentrum voor luchttransport, bijtanken in de lucht en medische evacuaties per vliegtuig in Europa.

Onmisbaar

Zonder luchttransport, geen missie. Het werk van de bemanningen en planners van de luchttransportvloot is onmisbaar. Zonder hen geen missieondersteuning, humanitaire hulp, medische evacuatie, verplaatsing van mensen of levering van brandstof of materieel. Maar net zo bekend is het feit dat transportvliegtuigen een schaars goed zijn.

Pioniers

Vanwege die schaarste besloten België, Duitsland, Frankrijk, en Nederland 10 jaar geleden hun krachten te bundelen. Bijleveld sprak op de viering van het jubileum: “European Air Group pioniers zeiden met een gezonde dosis creativiteit, verstand, logistiek en operationeel inzicht tegen elkaar: samen kunnen we dit veel efficiënter. We gaan onze luchttransportvloot delen. We sturen Duits materieel met een Belgisch vliegtuig naar een missiegebied en nemen Franse militairen mee terug. Dat scheelt kosten en inzet.”

Cijfers

Sindsdien zijn Luxemburg, Spanje en Italië erbij gekomen en heeft het EATC zijn nut onomstotelijk bewezen. Alleen al de cijfers zeggen genoeg. In 10 jaar tijd: 2,9 miljoen passagiers, 3.100 bijtankmissies in de lucht, meer dan 12.000 patiënten, 890.000 parachutisten en 168.000 ton lading. En bijna 80.000 gevlogen missies en 460.000 vlieguren.

Flexibel

Deze indrukwekkende cijfers komen tot stand dankzij zo’n 200 personeelsleden. Die verzorgen vanaf Vliegbasis Eindhoven de planning, inzet en controle, 7 dagen per week, zowel in vredestijd als in tijden van crisis. Tegenwoordig voert het EATC dagelijks zo’n 60 missies uit over de hele wereld. Met 20 vliegtuigtypes heeft de organisatie een unieke flexibiliteit.

COVID-19

Ook tijdens de COVID-19-pandemie bewijst het EATC zijn waarde. Het plande bijvoorbeeld al meer dan 200 missies om besmette patiënten van over de hele wereld te repatriëren of te verplaatsen.

Downloads

Tekst: MinDef

Afbeelding: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: