2 maart, 2024
BuitenlandDit Jaar Nog Een Europese Grens- en Kustwacht?

Dit Jaar Nog Een Europese Grens- en Kustwacht?
D

Een Europese grens- en kustwacht is weer een stap dichterbij. De bevoegde commissie van het Europees Parlement heeft 30 mei jl. met het plan ingestemd. De lidstaten bepaalden in april hun standpunt en kunnen nu gaan onderhandelen met het parlement. De verwachting is dat het voltallige parlement in juli dit jaar een definitief besluit neemt.

De Europese grenswacht krijgt onder meer de taak snel in te grijpen als een lidstaat de migrantenstroom niet aan dreigt te kunnen. Alle EU-landen worden met dit voornemen verplicht een bijdrage te leveren voor het opzetten een uitzendpool van 1500 Europese grenswachten.

Het CDA is tevreden. “Met dit voorstel komt een einde aan de ieder-voor-zich mentaliteit die we nu kennen als het over de Europese buitengrenzen gaat”, aldus Europarlementariër Jeroen Lenaers.

“Met deze goedkeuring worden lidstaten gezamenlijk verantwoordelijk gemaakt, waardoor wij eindelijk medezeggenschap krijgen over de Griekse, Poolse of Italiaanse buitengrenzen.”

De Europese Commissie presenteerde het grenswachtvoorstel in december 2015, waarna het Nederlandse voorzitterschap er meer vaart voor de realisatie achter zette.

bron: EP/NU.nl/redactie ODB
Foto: ANP

Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: