28 mei, 2024
BuitenlandDefilé sluit havenbezoek Suriname van Zr.Ms. Pelikaan af

Defilé sluit havenbezoek Suriname van Zr.Ms. Pelikaan af
D

Een detachement van Zr.Ms. Pelikaan heeft 25 november jl. in Suriname meegelopen in een defilé voor de viering van Onafhankelijkheidsdag. President Chan Santokhi nam de parade af. Zr.Ms. Pelikaan meerde 19 november af in de Nieuwe Haven van Paramaribo. Het was voor het eerst in 11 jaar dat een Nederlands marineschip Suriname aandeed.

Goede contacten

Tijdens het havenbezoek wisselden de militairen van beide landen kennis en ervaringen uit. Zo voerde de bootgroep van 32 raiding squadron uit Aruba rivierverkenningen uit samen met collega’s van het Surinaamse leger en de Surinaamse Kustwacht.

SOP

Commandant van Zr.Ms. Pelikaan luitenant-ter-zee der 1e klasse Marc Jereskes: “We hebben goede contacten kunnen leggen met de Surinaamse marine, de kustwacht en het militair hospitaal. Wij zien mogelijkheden de Surinamers te ondersteunen in hun militaire werkwijze en ‘standard operating procedures'(SOP). Zij helpen ons met hun kennis om veilig te kunnen opereren in dit gebied, voornamelijk met kleine vaartuigen.”

Vertrouwd

Daar sluit de Surinaamse Defensieminister Krishna Mathoera zich volledig bij aan. “We slaan de handen ineen. Dit eerste bezoek is ons goed bevallen, het voelde vertrouwd. Het is het bewijs dat onze intentieverklaring tot concrete resultaten leidt.”

Opbouw Surinaams leger

“Als Surinaamse krijgsmacht willen wij een professionele legerorganisatie opbouwen. Wij kunnen ons optrekken aan de kennis en vaardigheden die de Nederlandse Defensieorganisatie in huis heeft. Het is niet alleen nemen, maar ook geven. Kijk bijvoorbeeld naar de jungletraining.” Op dit moment wordt onderzocht of Nederland deze weer in Suriname kan organiseren. “Wij kunnen daarin bijdragen met onze kennis en kunde. Voor de toekomst zie ik alle kansen om onze samenwerking te versterken.”

Einde havenbezoek

De deelname aan het defilé markeert het einde van het havenbezoek aan Paramaribo. Zr.Ms. Pelikaan vaart de 26ste november terug naar de thuishaven in Willemstad.

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Afbeelding: MinDef / Wiki / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: