22 juni, 2024
BuitenlandDe Tromp in Korea

De Tromp in Korea
D

Minister Kajsa Ollongren en Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Onno Eichelsheim hebben begin juni in de Republiek Korea (Zuid-Korea) de bemanning van Zr.Ms. Tromp bezocht. Het luchtverdedigings- en commandofregat (LC-fregat) maakt een 7 maanden durende reis en ligt nu in Busan. Daar legden de minister en CDS een krans bij de graven van Nederlandse militairen, die tijdens de Korea-oorlog zijn gesneuveld. Hun laatste rustplaats is de United Nations Memorial Cemetery.

Haiphong

De bemanning van het fregat is nu meer dan 3 maanden van huis. De Tromp leverde in de achterliggende periode onder meer een bijdrage aan de operatie in de Rode Zee ter bevordering van veiligheid en vrije doorvaart, in een aangewezen stuk zeegebied. Ook het aanhalen van diplomatieke banden maakt onderdeel uit van de wereldreis. Zo zijn er bijvoorbeeld havenbezoeken gebracht aan Mumbai, Singapore, Jakarta en Haiphong.

Partnerschappen

Nederland wil hiermee de partners in de Indo-Pacific laten zien dat het zich committeert aan de regio, zei de minister. “Niet alleen versterken we hier bestaande partnerschappen met landen. We zoeken ook naar nieuwe partners om mee samen te werken. De veiligheid van de Indo-Pacific en die van Europa zijn nauw aan elkaar verbonden.

Indo pacific

De wateren in de Indo-Pacific zijn de handelsaderen van de wereld. De veilige en vrije doorvaart in deze regio zijn dus van mondiaal belang. De aanwezigheid van de Tromp hier symboliseert de toewijding van Nederland aan de stabiliteit en veiligheid van de Indo-Pacific.”

Maritieme oefening

Het marineschip vaart nog via de Stille Ocean naar het Panamakanaal. Onderweg doet het eerst nog Japan aan. Ook neemt het deel aan de Rim of the Pacific Exercise. Dit is een grote maritieme oefening, die om het jaar in de Indo-Pacific wordt gehouden. Vervolgens koerst het fregat naar het Caribisch gebied. Na een bezoek aan onder meer Curaçao, keert de Tromp terug naar Den Helder. Daar komt het fregat medio september aan.

UNC

Het bezoek aan Korea maakt deel uit van de intensivering van de bilaterale relatie. Zo was president Yoon Suk-Yeol eind vorig jaar in Nederland, terwijl de CDS de regio enkele maanden eerder al bezocht. Nederland heeft sinds een half jaar weer een vaste defensieattaché in Seoul. Deze onderhoudt de banden met het United Nations Command (UNC) en de Koreaanse krijgsmacht.

Meeting

In dit kader stond er een meeting op de agenda met de Koreaanse viceminister voor veteranenzaken Lee Hee-Wan en viceadmiraal Choi Sung-Hyeok, commandant van de Koreaanse vloot. De plaatsvervangend commandant van het UNC, de Canadese luitenant-generaal Derek Macauley, was daar ook bij. Een van de agendapunten was de huidige dreiging vanuit Noord-Korea.

Kranslegging

Tot slot legde de Nederlandse delegatie samen met de commandant en enkele bemanningsleden van Zr.Ms. Tromp een krans bij de graven van Nederlandse militairen op de United Nations Memorial Cemetery in Busan. Daar hebben 122 militairen van het Regiment van Heutsz hun laatste rustplaats gevonden, en raakten er 3 vermist. Het infanteriebataljon was onderdeel van de VN-missie tijdens de Korea-oorlog, begin jaren ’50.

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Afbeeldingen: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: