17 september, 2024
BuitenlandDe controlemaatschappij

De controlemaatschappij
D

Wanneer het gesprek gaat over onze privacy is er een opmerkelijke tendens merkbaar: we zijn zeer kritisch en uiteindelijk niet bereid onze privacy deels of geheel op te geven om geheel vrijwillig in een soort kastensysteem ons verdere leven in te delen. Wij zien dit terug in onze privacywetgeving wij willen het één, meer privacy, maar oogsten een ander resultaat, meer repressie en controle. Jaar in jaar uit wordt de controle op iedere wereldburger verscherpt. Vandaag de dag is het technisch mogelijk een surveillancemaatschappij te activeren die iedereen 24 uur per dag en 7 dagen in de week controleert.

Voor het eerst in de geschiedenis bestaan er zoveel verschillende manieren die onderling ook te koppelen zijn om alle bewoners van een land te controleren. Onlangs werd bekend dat het Portal for Real-time Information Sharing and Management (PRISM) project van de National Security Agency (NSA) op grote schaal gegevens volgt en opslaat van al het internet verkeer die gebruik maakt van:

  • k-bigpic-1Yahoo;
  • Google;
  • Microsoft;
  • Facebook;
  • YouTube;
  • Skype;
  • AOL;
  • Apple.

De gebruikers van deze veelal gratis producten zetten zelf vrijwillig massaal veel persoonlijke informatie online, vullen allerlei klantengegevens in bij het online winkelen, aanvaarden apps en gadgets die toegang hebben tot onze persoonlijke gegevens. Onze smartphone en tablets geven daarbij ook continu uw locatie door aan de provider d.m.v. satelliet navigatie (GPS). Deze registratie van gegevens door allerlei software is soms noodzakelijk, en dikwijls handig voor alle partijen.

Uw medisch dossier is misschien niet zo geheim als het lijkt. Ook informatie over uw werk is voldoende te achterhalen. Voor militairen geldt, dat zij extra waakzaam moeten zijn op het niet online zetten van gerubriceerde gegevens. De ODB heeft daarvoor een vast controle systeem opgezet op onze Facebook pagina zodat ongewenste informatie verwijderd wordt.

Steeds meer gegevens worden in meer en meer databanken efficiënter gekoppeld en geanalyseerd zoals PRISM, Fairview, Boundless Informant en XKeyscore. Zelfs bewakingscamera’s worden “slimmer” en herkennen niet alleen nummer platen met Automatic Number Plate Recognition (ANPR) maar ook gezichten. Daarnaast is software steeds beter in staat het gedrag van een persoon/verdachte te analyseren.

De opsporingsmethoden worden iedere maand ingenieuzer, er wordt geëxperimenteerd met drones, minihelikopters uitgerust met gevoelige (infrarood) camera’s om je vanuit de lucht gade te slaan. Op zich niet erg als alle partijen zich aan de wet en regelgeving houden. Echter wereldwijd wordt de wetgeving versoepeld en als het even kan, omzeild.

weal_07_img1334Willen wij zo’n samenleving? Er was een tijd waar mensen opkwamen voor burgerrechten om de burger te beschermen tegen een overheid die te machtig was en ook willekeurig kon optreden tegen initiatieven die zij als ongewenst bestempelde. Scheiding van wetgevende, Rechterlijke macht en uitvoerende macht is zo’n eenvoudig mechanisme (Montesquieu 1689-1755). Dit om meer garantie te bieden op de inperking van de macht en willekeur van de overheid.

Echter door de constante angst van regeringen voor terroristische aanslagen worden opsporingsmethoden uitgebreid. Meer en meer autonome bevoegdheden worden aan instanties afgegeven in de hoop een einde aan de angst te kunnen maken. Telefoontaps waren 20 jaar geleden nog een uitzondering tegenwoordig is dit afluistermiddel gewoongoed geworden. Zelfs zonder tussenkomst van de rechter commissaris. Willekeur ligt op de loer want wie controleert de controleurs en wie bepaald of iets zorgvuldig gecontroleerd wordt. Door internet leven wij steeds meer in de Duitse film “Das Leben der Anderen”.

remingtonnoiseless7De oplossing voor al deze, soms ongewilde of ongewenste handelingen, ligt bij de persoon zelf. U hoeft per slot van rekening uw leven niet op internet te delen. Rusland heeft aangekondigd dat haar geheime dienst (FSB) weer terug gaat naar de typemachine. Al dat geratel, het zal vast wel even wennen worden.

Bron: De Morgen

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: