14 juli, 2024
BuitenlandCDS opent JDEAL

CDS opent JDEAL
C

Op dinsdag 4 november opent de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, het Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory (JDEAL) in Soesterberg. Het betreft een gepantserd laboratorium dat in de toekomst kan worden verscheept naar missiegebieden en kan worden ingezet in de strijd tegen bermbommen, de zogenoemde Improvsied Explosive Devices (IED’s)

Twaalf Europese landen gaan preventief de strijd aan met bermbommen door oprichting mobiel laboratorium in Soesterberg.
“IED’s may be a ‘poor men’s weapon’, it is a painfully hard tactic for any military to defend against.”
Generaal Middendorp.

De onderzoeksmogelijkheden van het mobiele lab zijn vergelijkbaar met de forensische ruimte van een politiekorps of van het gerechtelijk laboratorium NFI. Onderzoekers proberen bijvoorbeeld te achterhalen welke groepering achter een bepaald type bermbom zit, of op welke frequentie afstandsbedieningen voor de IED’s werken. Deze informatie is van groot belang voor westerse strijdkrachten omdat IED’s een grote bedreiging vormen tijdens militaire missies. Zo zijn volgens de website ICasualties in Afghanistan bijna drieduizend westerse militairen gesneuveld door IED’s. Militairen die een aanslag hebben overleefd zijn vaak ernstig gewond geraakt.

De dreiging van bermbommen blijft ook bestaan. Wereldwijd kunnen opstandelingen en terreurorganisaties IED’s inzetten omdat ze effectief zijn en eenvoudig te maken. Om dat te voorkomen willen de twaalf Europese landen preventief kunnen optreden. Dat is het doel van het JDEAL-project: Met behulp van het mobiele laboratorium moeten netwerken achter de IED’s achterhaald worden, zodat het plaatsen van de bom kan worden voorkomen.

Generaal Middendorp benadrukt tijdens de opening op 4 november het belang van preventief optreden. “We moeten voorkomen dat onze militairen sneuvelen of gewond raken”. Middendorp voegt daar aan toe dat het ook belangrijk is vanwege andere verrijkende gevolgen.  “Iedere militair die sneuvelt betekent niet alleen weer een begrafenis, het beïnvloedt ook de moraal van de troepen en de publieke perceptie van de missie”.

Het JDEAL-project is een door Nederland geleid internationaal samenwerkingsproject dat wordt uitgevoerd door het Europees Defensie Agentschap (EDA).

 

bron Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: