16 april, 2024
BuitenlandBelgen Kopen Extra Sea King... Om Hem Te Slopen

Belgen Kopen Extra Sea King… Om Hem Te Slopen
B

De luchtmachtbasis van Koksijde ontvangt dinsdag een bijkomende Sea King. Dat meldt het ministerie van Defensie maandag. Het toestel werd tweedehands aangekocht van het Verenigd Koninkrijk. Doel van de aankoop is de helikopter uit elkaar te halen, om de wisselstukken te kunnen gebruiken voor de Sea Kings die nog in gebruik zijn.

Het is de bedoeling dat de Sea King op termijn wordt vervangen door de NH90, waarvan verschillende toestellen reeds aan België werden geleverd. Tot eind 2018 zullen de helikopters gezamelijk hun Search and Rescue (SAR) missies boven de Noordzee voortzetten.

Daarvoor moet eerst elke NFH – de maritieme-versie van de NH90 – uitgerust worden met de noodzakelijke systemen om de configuratie naar een SAR helikopter te vervolledigen. De installatie van deze systemen maakt dat de NFH een tijdje onbeschikbaar is voor deze taak en dus vervangen moet worden door de Sea Kings.

De Sea Kings hebben de komende jaren dus nog veel onderhoud nodig. Om defecte onderdelen te herstellen of vervangen, blijkt volgens Defensie, de aankoop van een volledige helikopter veel goedkoper dan de aankoop van losse onderdelen. 24 november voert de tweedehands Sea King een “ferry flight” uit naar Koksijde.

bron:Het Nieuwsblad (Be)

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: