23 april, 2024
BuitenlandBeeldanalisten verbreden blik dankzij Unified Vision

Beeldanalisten verbreden blik dankzij Unified Vision
B

Samen zie je meer dan alleen, maar dan moet je elkaar wel kunnen vertellen wat je ziet. Dat is het idee achter oefening Unified Vision. De deelnemers zitten weliswaar op verschillende locaties maar zijn via een netwerk verbonden. Analisten van 306 squadron doen vanaf Vliegbasis Leeuwarden mee met 11 andere NAVO-partners. De oefening is bedoeld om door samenwerking inlichtingsprocessen te evalueren en verbeteren.

Ped-cel

Daarvoor zetten de deelnemers een internationale PED-cel. Dat staat voor processing, exploitation en dissemination, oftewel verwerken, gebruiken en verspreiden. In een PED-cel worden beelden van onbemande (verkennings)vliegtuigen geanalyseerd en verwerkt tot inlichtingenproducten. Zo bestrijdt een PED-cel de vijand op afstand, door bijvoorbeeld mee te speuren naar schuilplaatsen en/of materieel.

Koppeling systemen

Tijdens Unified Vision ligt de nadruk op het testen van de interoperabiliteit van alle systemen. Dus het koppelen en laten samenwerken van de verschillende ICT-systemen van de deelnemende landen. Via dit netwerk worden inlichtingenproducten verspreid die zijn gemaakt op basis van informatie uit verschillende platforms en sensoren. Die kunnen zich zowel in de lucht, op de grond, als op het water bevinden. Zo ontstaat de zogenoemde Joint Intelligence Surveillance and Reconnaissance-capaciteit. Die geeft de NAVO en haar bondgenoten van betere situational awareness, oftewel kennis van een situatie.

Uit de brand helpen

306 Squadron wordt al sinds mei 2018 ingezet voor de missie Operation Inherent Resolve. Later volgde ook de ondersteuning aan Resolute Support. Sergeant-majoor Gijs werkt al ruim 4 jaar bij het squadron, eerst vanaf Rammstein en later vanaf Leeuwarden. Ook leidt hij nieuwe analisten op. “Het mooiste is als wij troepen op grote afstand ‘uit de brand’ kunnen helpen. Zo was er een keer een vuurgevecht tussen coalitietroepen en ISIS. De coalitietroepen waren ruimschoots in de minderheid. Maar mede doordat wij het gevecht van boven konden bekijken en de juiste informatie aanleveren, is het toch goed afgelopen.”

MQ-9 Reaper 306 Squadron krijgt nu nog beelden van onbemande verkenningstoestellen van coalitiepartners. De verwachting is echter dat het squadron vanaf het 4e kwartaal van 2021 4 eigen MQ-9 Reapers heeft.

Tekst: MinDef
Afbeelding: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: