22 juli, 2024
BuitenlandArrestatiebevelen tegen Sergei Shoigu en Valery Gerasimov door ICC

Arrestatiebevelen tegen Sergei Shoigu en Valery Gerasimov door ICC
A

Op 24 juni 2024 heeft het Internationaal Strafhof (ICC) arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Sergei Shoigu en Valery Gerasimov. Deze bevelen werden uitgevaardigd door rechters Rosario Salvatore Aitala, Sergio Gerardo Ugalde Godínez en Haykel Ben Mahfoudh, vanwege vermeende internationale misdaden in Oekraïne tussen 10 oktober 2022 en 9 maart 2023.

Verantwoordelijke Personen

  • Sergei Shoigu: Minister van Defensie van Rusland tijdens de vermeende misdaden.
  • Valery Gerasimov: Chef van de Generale Staf van de Russische Strijdkrachten en eerste viceminister van Defensie tijdens de vermeende misdaden.

Aanklachten

Beiden worden verantwoordelijk gehouden voor:

  • Oorlogsmisdaad: Aanvallen op burgerdoelen (artikel 8(2)(b)(ii) van het Statuut van Rome).
  • Oorlogsmisdaad: Veroorzaken van buitensporige schade aan burgers of burgerdoelen (artikel 8(2)(b)(iv) van het Statuut van Rome).
  • Misdaad tegen de menselijkheid: Onmenselijke handelingen (artikel 7(1)(k) van het Statuut van Rome).

Gronden voor Arrestatie

De arrestatiebevelen volgen op verzoeken van de Aanklager. Shoigu en Gerasimov worden verantwoordelijk gehouden voor raketaanvallen op de Oekraïense elektriciteitsinfrastructuur, waardoor aanzienlijke schade aan civiele objecten en disproportionele schade aan burgers werd veroorzaakt.

Internationaal Humanitair Recht

Het internationaal humanitair recht benadrukt de bescherming van burgers. De acties van Shoigu en Gerasimov worden beoordeeld op basis van het onderscheidingsbeginsel, dat geweld tegen burgers verbiedt.

Misdaad tegen de Menselijkheid

De Russische aanvals-campagne vertoont een patroon van herhaalde aanvallen op burgers, wat hen strafrechtelijk aansprakelijk maakt voor misdaden tegen de menselijkheid.

Beslissing en Openbaarmaking

Gezien de bewijzen oordeelde de kamer dat aan de wettelijke vereisten voor de arrestatiebevelen is voldaan. De inhoud van de bevelen blijft ‘geheim’, maar het bestaan van de bevelen, de namen van de verdachten en de misdaden zijn openbaar gemaakt.

Mening ODB

Een juiste actie van het ICC!

Het ICC heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Sergei Shoigu en Valery Gerasimov wegens vermeende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Oekraïne. Lees meer over de aanklachten en reacties.
Het ICC heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Sergei Shoigu en Valery Gerasimov wegens vermeende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Oekraïne. Lees meer over de aanklachten en reacties.

Tekst       ICC / Redactie ODB

Afbeelding        ICC / Wiki / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: