22 juni, 2024
BuitenlandActieplan voor snellere levering van defensiemateriaal.

Actieplan voor snellere levering van defensiemateriaal.
A

Nederland investeert samen met Denemarken 400 miljoen euro in een Zweeds fonds voor de bouw van CV90-infanteriegevechtsvoertuigen voor Oekraïne, waarvan een groot deel in Nederland wordt geproduceerd. Dit toont een belangrijke inzet voor de versterking van onze defensiecapaciteit en steun aan bondgenoten, maar de vraag blijft: wat betekent dit voor onze eigen militairen?

Drones en Raketten
In Duitsland wordt dankzij Nederlandse inspanningen een Europese assemblagelijn voor raketten voor het Patriot luchtverdedigingssysteem opgezet. Daarnaast investeert Defensie 54 miljoen euro in de Nederlandse industrie voor de ontwikkeling van drones voor onze krijgsmacht. Het is cruciaal dat deze investeringen niet alleen de industrie ten goede komen, maar vooral de veiligheid en effectiviteit van onze militairen verhogen.

Opschaling van Productie
De opschaling van de productie en levering van militair materieel is hard nodig. De huidige snelheid is onvoldoende in het licht van de verslechterde veiligheidssituatie in Europa na de Russische inval in Oekraïne. Dit actieplan moet zorgen voor snellere leveringen en een betere ondersteuning van onze troepen.

Nederlandse productie

Het actieplan introduceert een verandering in het inkoopbeleid van Defensie. Het oude principe van ‘beste product, voor de beste prijs’ wordt losgelaten. Voortaan wegen tijd en herkomst van het product, bij voorkeur Europees of Nederlands, zwaarder mee. Dit is een stap in de goede richting, maar het is essentieel dat deze veranderingen daadwerkelijk leiden tot een betere uitrusting en ondersteuning voor onze militairen.

Innovatie en flexibiliteit

Er is extra financiering nodig voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën, zoals drones. Een krijgsmacht die binnen vijf jaar gevechtsgereed moet zijn, vraagt om innovatieve en flexibele productiemethoden. De lessen uit Oekraïne moeten direct worden vertaald naar praktische toepassingen. Onze militairen verdienen de beste en snelste ondersteuning die we kunnen bieden: leren van het front en toepassen aan het front.

Dit vindt de ODB

Dit actieplan is een belangrijke stap, maar zoals altijd gaat het om de uitvoering. De vakbond zal erop toezien dat deze beloften worden nagekomen en dat onze militairen de ondersteuning krijgen die ze verdienen.

Wilt u ons hierbij ondersteunen? Word dan NU lid van de Onafhankelijke Defensiebond!

Tekst: MinDef / Redactie ODB
Foto: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: