18 mei, 2024
Buitenland8 Nederlandse F-35's in Polen vanwege oorlog in Oekraïne

8 Nederlandse F-35’s in Polen vanwege oorlog in Oekraïne
<

De eerste 3 van 8 F-35-straaljagers die Nederland vanwege de oorlog in Oekraïne naar Polen zou sturen, zijn daar 27 januari jl. geland. De rest volgt later deze dag. 4 van de gevechtsvliegtuigen zijn vanaf vliegbasis Malbork beschikbaar voor de bewaking van het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. Vanaf woensdag 1 februari tot en met maart staan ze paraat voor deze opdracht.

Quick Reaction Alert

2 van de 4 straaljagers stijgen desgewenst binnen enkele minuten op (QRA) om een vliegtuig te onderscheppen. Zoiets gebeurt bijvoorbeeld wanneer een toestel het NAVO-luchtruim nadert zonder zich te identificeren. Beide andere F-35’s van de Koninklijke Luchtmacht staan als reserve achter de hand. Zo is inzet gegarandeerd.

Direct in te zetten

Met het sturen van 8 F-35’s levert Nederland ook een bijdrage aan het tonen van NAVO-aanwezigheid in de lucht. Met de helft van de 8 F-35’s doorlopen de vliegers namelijk een trainingsprogramma met bondgenoten. Uiteraard zijn ze ook direct in te zetten als de situatie daarom vraagt. Verder bevordert de training de samenwerking binnen de alliantie.

Bulgarije

Gedurende februari en maart staan de F-35’s onder NAVO-commando. Dat gebeurt niet voor het eerst. Nederland leverde vorig jaar april en mei ook F-35’s voor dezelfde opdracht. Toen gebeurde dat vanaf Bulgarije. 

Mobiele shelters

De F-35’s worden ondergebracht in tenten. Deze mobiele vliegtuigshelters, plus een exemplaar voor voertuigonderhoud, zijn door een team van 34 genisten en technici van de landmacht gebouwd.

150 koppig detachement

Een al beschikbare hangaar en platformen op de Noord-Poolse vliegbasis zijn speciaal bedoeld voor internationale partners. Het ongeveer 150-koppige Nederlandse detachement neemt die nu in gebruik, net als een containerpark. Dit dient als kantoor- en verblijfsruimte. Ook dit park is door het landmacht-team gebouwd met wat hulp van inhuurkrachten uit Polen zelf. De dag voor aankomst van de F-35’s was het 1 hectare tellende oppervlak voorzien van de benodigde onderkomens en gereed voor ingebruikname.

Tekst: Belastingservice ODB
Foto: Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: