In het komende decennium wordt op de defensiebegroting van de VS voor 487 miljard dollar gesneden, maar in een veranderende wereld willen de Amerikanen een gezonde defensiebalans tot stand brengen in het Aziatische deel van de wereld. De expansie van China is hier de oorzaak van. Een land dat elk jaar economisch en militair razendsnel sterker wordt.
De landen in de regio zijn zeer ingenomen door de recente stappen van de VS om haar aanwezigheid te versterken, zoals in Singapore (vlootbasis) en Australië (mariniers). Er zijn zelfs goede contacten met Vietnam en de Filipijnen.
Het International Instituut voor strategische Studies in Londen concludeerde dat voor het eerst na WO II Azië, Europa voorbijstreeft met defensie-uitgaven. Het accent ligt daarbij op investeringen in de opbouw van vlooteenheden. Met name onderzeeërs en vliegkampschepen. Alles hangt samen aan het enorme economische belang die alle landen in Azië hebben in transport van goederen over zee.
De VS is van plan om uiteindelijk 60% van hun vlooteenheden te stationeren in de Stille Oceaan dit gaat weer ten koste van zeker 15 tot 19% van hun vlootsterkte in het Atlantisch gebied. Natuurlijk verwacht Washington dat de Europeanen hun verantwoordelijkheid nemen om de weggevallen capaciteit weer in te vullen.
Daar wringt de schoen, want alle Europese landen zijn druk met het oplossen van de krediet crisis en de energie crisis en nog veel meer crisissen, u hoeft de krant er maar op na te slaan. Om deze te bezweren pakken politici terug op het oude beproefde model van bezuinigen op de defensie-uitgaven.
Misschien dat denktanks in Nederland zich moeten laten inspireren door hun bondgenoten aan de overkant van de plas (zomaar een idee). Misschien dat bezuinigen om te bezuinigen niet verstandig is. Misschien dat je bij Defensie de boel de boel moet laten. Het zou zo maar eens nodig kunnen zijn.
Stop de afbraak begin met de opbouw!
Bron: NRC
Erik Jurriëns