23 juni, 2024
Buitenland13 Lichte Brigade Richt Zich Op België en Luxemburg

13 Lichte Brigade Richt Zich Op België en Luxemburg
1

De bestaande samenwerking van 13 Lichte Brigade uit Oirschot met collega’s van de Belgische Medium Brigade en het Luxemburgse Military Center wordt nog nauwer. Dat werd 24 maart  in Breda op de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) vastgelegd in een intentieverklaring.

De 3 partijen bundelen hun krachten onder meer op het gebied van oefeningen, training en onderwijs. Ook wisselen ze kennis uit over doctrines, tactische en technische procedures en lessons learned uit operaties. Toen nog Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart De Kruif sprak van een volgende stap, die gebaseerd is op vriendschap, vertrouwen, geografische nabijheid en gemeenschappelijke belangen.

De eenheden werkten al langere tijd in de Benelux uitgebreid samen, maar dat is nu formeel vastgelegd en gestructureerd in de intentieverklaring. Het doel van het partnerschap is de militaire effectiviteit te vergroten, verdiepen en , als dat mogelijk is, kosten te besparen. Naast De Kruif tekenden zijn Belgische evenknie generaal-majoor Jean-Pierre Deconinck en de Luxemburgse kolonel Yves Kalmes.

13 Lichte Brigade is dankzij zijn (gepantserde) voertuigen over grotere afstanden snel inzetbaar. Voor gevechts- of vredesoperaties of bij inzet bij rampen en calamiteiten wereldwijd. Maar daarnaast ook voor ceremoniële taken en om civiele autoriteiten daar waar nodig te ondersteunen.

bron: Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: