1 december, 2022
Buitenland11LMB In Mali Aan Het Roer

11LMB In Mali Aan Het Roer
1

Afgelopen oktober heeft het kabinet besloten om ook in 2017 een bijdrage te leveren aan de United Nations Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (MINUSMA). De huidige Nederlandse bijdrage zou lopen tot eind dit jaar. Bij de verlenging van het mandaat op 29 juni 2016 heeft de VN-Veiligheidsraad onderstreept dat, in een complexe omgeving zoals Mali, het van belang is dat MINUSMA met voldoende middelen is uitgerust om het mandaat te kunnen uitvoeren. De VN heeft bij herhaling, en nadrukkelijk, laten weten dat een Nederlandse bijdrage in 2017 zeer welkom is.

Alle taken van de Special Operations Land Task Group (SOLTG) Scorpions in Mali zijn overgenomen door de Long-Range Reconnaissance Patrol Task Group Desert Falcon. Inmiddels heeft 11 Luchtmobiel de eerste verkenningen uitgevoerd. In de komende weken wordt de eenheid volledig uitgerust voor de taken en de activiteiten verder uitgebreid, zoals gemeld door Mindef in een persbericht.

Task Group Desert Falcon (TGDF) bestaat hoofdzakelijk uit onderdelen van 11 Luchtmobiele Brigade. Net als de SOLTG is de TGDF een langeafstandsverkenningseenheid, die onder meer in afgelegen gebieden informatie verzamelt door contact te onderhouden met zowel de plaatselijke bevolking als gewapende groeperingen, tenminste als onze militairen genoeg voertuigen tot hun beschikking krijgen en houden.

Met de wisseling kwam een einde aan een periode van ruim 2,5 jaar inzet van Nederlandse special operations forces in Mali. Het Korps Commandotroepen van de Koninklijke Landmacht leverde het leeuwendeel van het personeel. Het Korps Mariniers van de Koninklijke Marine zorgde 1 maal voor de special operations forces.

De ervaringen van de afgelopen jaren met de SOLTG bewezen de waarde van een verkenningscapaciteit op verre locaties. Ook bleek dat de inlichtingentaken in deze omstandigheden niet altijd specifieke special operations-deskundigheid vereisen. Ook andere, specifiek getrainde eenheden kunnen die uitvoeren.

De taak is daarom overgenomen door een lichte infanterie- en verkenningseenheid van de rode baretten, die dezelfde inlichtingentaken kan uitvoeren. Deze eenheid heeft niet alleen een stevig mandaat, maar beschikt ook over “adequate middelen” om zichzelf ook zonder steun van gevechtshelikopters te kunnen beschermen.  De helikopters worden begin 2017 teruggetrokken.

De concrete Nederlandse bijdrage in 2017 bestaat uit ongeveer 290 personen.

Bron: MinDef/MinBuza

Mening ODB
Een aardig persbericht van MinDef op de valreep van het oude jaar, echter …… het blijkt dat onze rode baretten helemaal geen adequate middelen hebben. Het is dus weer aanrommelen in de woestijn zonder helikopters en zonder adequate middelen waardoor van de vijf teams slechts drie inzetbaar zijn. De samenstelling van de Nederlandse bijdrage die nu afloopt, is destijds mede bepaald door de Nederlandse wens een samenhangende en zelfredzame bijdrage te leveren. Waarom mankeert het nu aan de politieke wil om militairen in den vreemde op adequate wijze uit te rusten om hun taak uit te kunnen voeren. Vanzelf komt de vraag naar boven over het nut van deze uitgeklede verlenging. Om blunderende politici te ‘beschermen’ zou de operatie net zo goed geschrapt kunnen worden. Het woord is aan de beleidsmakers.

1 REACTIE

 1. Geachte voorzitter,

  Heeft mevrouw Defensie al nieuwe broeken besteld voor de mensen in Mali.
  N.l. Broeken met vier pijpen en van1.80 mtr in omtrek + 2 vlaggen.
  Deze vier pijpen zijn voor 2 personen:

  De achterste houd de broek omhoog en voorste gebruikt de 2 vlaggen. Deze zijn Rood en Wit en kijk goed naar onze blauwe helm.. Wit: Niet schieten, wij zijn aan het laden. Rood, ik heb “pang”geroepen. Nu zijn jullie dood! Komt goed uit, wij komen uit Nederland: Rood Wit Blauw. Hebben jullie het begrepen. Wij wachten n.l. op de tweede zending Marchall hulp. Dus niet meer schieten.

  Het is toch God geklaagd dat er mensen van de Rode baretten om de commando’s te vervangen, worden uitgezonden zonder voldoende materiaal. En Nederlands mensen leven telt niet meer. Het lijkt wel 1936, toen de bevolking privé moest bijlappen om defensie op orde moest brengen.

  De broek ophouden, dat kan onze regering goed, zie Srebrenica. De lafaards.

  Daar kan ik later nog het een en ander over vertellen.

  Groet Boris.

  Prettig uiteinde en een goed 2017.
  Blijf gezond. Er is nog een bult werk te doen.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd: