Zorgverzekeringen die gericht zijn op speciale doelgroepen als studenten, artsen of ambtenaren worden verboden. De afspraak is onderdeel van het herziene zorgplan van het kabinet.
De verzekeraars mogen straks geen polissen meer verkopen aan scherp afgebakende doelgroepen. Elke Nederlander, ook wie ziek, oud of laagopgeleid is, moet bij elke verzekeraar onderdak kunnen vinden.
De doelgroepverzekering maakte de laatste jaren opgang. Zo zijn er de speciaal op vrouwen gerichte polissen van Energiek, die van Promovendum voor hoogopgeleiden, UMC voor medewerkers van academische ziekenhuizen, Zorgzaam voor militairen en Univé Zekur voor jongeren.
Minister Schippers (Volksgezondheid) zegt dat ze zich kan vinden in de nieuwe bepaling. Verzekeraars moeten iedereen tegen dezelfde voorwaarden accepteren en mogen niet langer rondshoppen in een gewenste doelgroep. De toezichthouder NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) zal er straks scherp op letten dat ze niet over de schreef gaan.
Den Haag is al dagen in de ban van een gevecht rond de zorgwet. Dat leek vannacht opgelost met een compromis. Wat betekenen de maatregelen voor jou?
- Een hele trits aan zorgverzekeringen wordt verboden. De doelgroepverzekering mag namelijk niet meer. Hier gaat het om verzekeringen die zich in hun reclames speciaal richten op een bepaalde groep Nederlanders: artsen, jongeren, vrouwen, hoogopgeleiden. Verzekeraar Promovendum (voor hoogopgeleiden) en Zorgzaam is een bekend voorbeeld.
- Iedereen mag toch een second opinion halen. Je mag dus, als je twijfelt aan het oordeel van je arts, een andere arts raadplegen.
- Er zal duidelijk omschreven worden wat precies onder ‘acute zorg’ valt. Dat is belangrijk omdat acute zorg (zeg maar de spoedeisende hulp) in elk ziekenhuis verzekerd blijft.
- Als jouw arts besluit dat je naar een academisch ziekenhuis moet, is dat altijd verzekerd. Het maakt dus niet uit of je zorgverzekeraar hier wel of niet blij mee is; de arts bepaalt.
- Het wordt de taak van de zorgverzekeraar om je heel goed te informeren overwelke arts je wel of welke arts je niet mag raadplegen. Het kan dus niet zo zijn dat je achteraf met heel hoge rekeningen komt te zitten, doordat je per ongeluk terecht bent gekomen in een ziekenhuis dat door jouw zorgpolis niet wordt gedekt. Als blijkt dat de verzekeraar je niet voldoende heeft geholpen om dat te voorkomen, zal hij gewoon moeten uitbetalen.