22 juni, 2024
BinnenlandZoeken naar bommen op Deelen

Zoeken naar bommen op Deelen
Z

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) is maandag 22 augustus op Vliegbasis Deelen begonnen met het ruimen van vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog. Eerder dit jaar kwam uit onderzoek naar voren dat daar in de grond meerdere niet gesprongen explosieven liggen.

Vernielingslading

Hoeveel projectielen er liggen en om welk type het precies gaat, is op voorhand nog niet te zeggen. De verwachting is dat het gaat om 1.000-ponders, 500-ponders en 100-ponders. Deze zijn destijds gedropt door Amerikaanse en Engelse vliegtuigen. Ook kunnen er Duitse vliegtuigbommen worden aangetroffen. Die zijn bijvoorbeeld als vernielingslading ingegraven.

Tot 1 maart 2023

Het ruimen van de explosieven gaat enige tijd duren. Defensie neemt hier in ieder geval tot 1 maart 2023 de tijd voor. De EOD werkt samen met een civiel aannemingsbedrijf en genisten van Defensie. Bij het ruimen van explosieven staat de veiligheid voorop. Zo wordt eerst een forse lading zand op de bommen gelegd, om het effect van een eventuele explosie binnen de hekken van de vliegbasis te houden.

Aanleg dropzone

De projectielen werden eerder dit jaar ontdekt tijdens een onderzoek, dat werd gedaan met het oog op de aanleg van een nieuwe zogenoemde dropzone. Dat is een plek waar militairen zich voorbereiden op het kunnen droppen van materieel en personeel in vijandelijk gebied.

Instabiliteit

Bij dit soort onderzoeken worden regelmatig bommen gedetecteerd. De projectielen liggen daar nu ruim 75 jaar en blijken naar de oppervlakte te komen. Dat levert meer risico op. Het verouderingsproces zorgt daarnaast voor meer instabiliteit. De projectielen zijn hiermee gevoeliger voor schokken en trillingen. De kans op explosies neemt daardoor toe.

Trainingen gaan door

De militaire trainingen gaan in de komende maanden op aangepaste wijze door. Als er gevlogen wordt, gebeurt dat alleen boven de verharde delen van de basis zoals taxibanen en startbanen.

Info Deelen

Vliegbasis Deelen ligt iets ten noorden van de stad Arnhem in de provincie Gelderland. Het is een voormalig Nederlands militair hulpvliegveld dat vlak voor de Eerste Wereldoorlog werd opgeleverd. In de Tweede Wereldoorlog werd het vliegveld ten behoeve van de Luftwaffe grondig verbouwd tot Fliegerhorst. De Fliegerhorst Deelen werd het grootste Duitse vliegveld van Nederland.[1] Na de bevrijding werd Deelen een vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht. In 1995 werd de basis opgeheven en herbestemd als Militair Luchtvaartterrein (MLT). Na sluiting van vliegbasis Soesterberg werd dit weer ongedaan gemaakt en nu is Deelen een Forward Operating Base (FOB) van het Defensie Helikopter Commando (DHC) zonder permanent gelegerde vliegende eenheden. Het terrein ligt voor het grootste deel op het grondgebied van de gemeente Ede en voor een kleiner deel op dat van Arnhem.

Tekst: MinDef / Wikipedia / Redactie ODB

Afbeelding: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: