Werken volgens de regels zorgt in het veld niet altijd voor meer veiligheid en effectiviteit. Lokale vindingrijkheid wel. Dat wijst onderzoek uit van TU Delft promovenda en vliegerpsycholoog bij de luchtmacht luitenant-kolonel Leonie Boskeljon.
Ze concludeerde dat lokale vindingrijkheid soms betekent dat regels niet worden gevolgd. Dat botst met de heersende cultuur, dus wordt er niet over gesproken uit angst voor consequenties.
Volgens Boskeljon is het ter verbetering van de veiligheid juist wel belangrijk dit bespreekbaar te maken. Ze pleit daarom voor meer openheid binnen de organisatie en de boeman in de ogen te kijken.
Na elk ongeluk meer regelgeving
Defensie hanteert strikte regels omtrent veiligheid. Ondanks dat wordt de organisatie van tijd tot tijd geconfronteerd met ongelukken. Denk aan het mortierongeval in Mali of de draadaanvaring in de Bommelerwaard. Dus is er voortdurende druk vanuit de politiek en de maatschappij de veiligheid te blijven verbeteren.
Boskeljon: “De veiligheidsvisie die vanuit managementniveau wordt uitgedragen, is dat veiligheid het resultaat is van het volgen van regels. Het gevolg is dat de Defensieorganisatie zichzelf na elk ongeluk opzadelt met meer regelgeving.
Regelreflex
Het onderzoek draagt volgens directeur Veiligheid commodore Angelique Appels bij aan de herkenbaarheid van de zogenaamde regelreflex en het effect daarvan op de veiligheid. “Lokale experimenten blijken heel waardevol in het verbeteren van de veiligheid. Het laat zien dat veiligheid van iedere defensiemedewerker is. Dat we samen verantwoordelijk zijn om die verder te verbeteren”, zo laat ze vandaag weten.
Lokale vindingrijkheid
Boskeljon onderzocht hoe een operationele eenheid veiligheid en effectiviteit kan realiseren vanuit een andere veiligheidsvisie. Volgens haar is dat mogelijk door op basis van expertise te bekijken wat er op dat moment nodig is. Dat kan zijn regels volgen, creatieve oplossingen bedenken of regels aanpassen aan de praktijk. Ze concludeerde dat de medewerkers worden geconfronteerd met conflicterende doelen die niet tegelijkertijd verenigbaar zijn. Als voorbeeld geeft ze het volgen van regels en veilig vliegen.
Vliegers moeten tijdens een missie bepaalde regels en procedures fysiek bij zich hebben. Het kost echter tijd en moeite de juiste procedure te vinden tijdens het vliegen. Dat heeft een negatieve invloed op de veiligheid. “Deze doelconflicten worden waar mogelijk opgelost met wat ik lokale vindingrijkheid heb genoemd”, zegt de overste. “Neem routines die van collega op collega worden doorgegeven en die niet omschreven staan.”
Door deze lokale vindingrijkheid is men in staat veiliger en effectiever te werken, blijkt uit het onderzoek. In een aantal gevallen betekent dit wel dat men zich niet altijd houdt aan de regels, maar handelt volgens de expertise. Het gaat hier overigens niet om een optreden buiten wettelijke kaders.
Taboe
Omdat de nadruk ligt op het volgen van regels, ligt er volgens Boskeljon op deze lokale vindingrijkheid een taboe en wordt die daarom niet zichtbaar. “Zelfs als met lokale vindingrijkheid regels niet worden overtreden, houden medewerkers die doorgaans toch verborgen.” aldus Boskeljon. Reden hiervoor is dat het beeld is ontstaan dat het niet volgen van regels leidt tot grote consequenties voor betrokkenen, zo blijkt uit het onderzoek. Daardoor is er in diverse gevallen een verschil ontstaan tussen regels op papier en de praktijk waarmee de organisatie zichzelf in de tang houdt.
Boskeljon is van mening dat de top van de organisatie denkt dat Defensie veiligheid en effectiviteit bewerkstelligt door regels te volgen. Op de werkvloer realiseert men veiligheid en effectiviteit echter door adaptief en vindingrijk te reageren op lokale omstandigheden.
Wat Boskeljon betreft leidt de visie van Defensie op regelgeving tot onzekerheid. Men is angstig openlijk te spreken over het inzetten van de eigen expertise.
Beide perspectieven komen niet bij elkaar. Daardoor heeft Defensie geen goed beeld van de belemmeringen waarmee medewerkers worden geconfronteerd, hoe ze deze oplossen en waar de echte verbeteringen op het gebied van veiligheid en effectiviteit zijn te realiseren. De behoefte veiligheid te vergroten heeft juist geleid tot een organisatie-brede onzekerheid en angst: de boeman.
Onmogelijke situatie
Het zou wat Boskeljon betreft veel fijner zijn openlijk te spreken over het inzetten van de eigen expertise in de praktijk. “Juist omdat dit de veiligheid ten goede komt. Door de organisatiecultuur zit Defensie in een onmogelijke situatie, niet in staat dit verschil te verkleinen. Met dit onderzoek wil ik de Defensie-organisatie veiliger maken, laten zien hoeveel meer effect er valt te bereiken met een andere veiligheidsvisie.”
Ze hoopt dan ook dat de resultaten worden omarmd. “En worden gebruikt om zonder oordeel gesprekken te voeren met de medewerkers over de noodzaak van lokale vindingrijkheid. Mijn onderzoek laat zien dat dit meer zal doen voor veiligheid en effectiviteit dan steeds meer regelgeving.”
Tekst: Mindef / Redactie ODB
Afbeelding: Linkedin / Dissertatie / Redactie ODB
“Eindelijk iemand die tegen de regelgeving in wil gaan, en anders probeert te denken en te doen. Echter de regels voor veiligheid zijn niet zomaar ontstaan. Vele ongelukken (landmijn explosie klaslokaal, mortier ongeval, luchtvaartongevallen, schietincidenten) zijn ontstaan door het afwijken van de regelgeving. De reactie van de politiek is dus logisch deze kan alleen symptoom bestrijding toepassen in de vorm van meer regelgeving. Tip één voor de werkgever zullen wij maar zeggen, om ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen zal meer geïnvesteerd moeten worden in onderwijs binnen de krijgsmacht. Tip twee voor de werkgever, stop de angstcultuur binnen het defensieapparaat, ook dat voorkomt onnodige vouten. Aardig onderwerp waar je echter veel partijen aan tafel zou moeten krijgen naast wetgeving en internationale regelgeving en die van fabrikanten ook de Raad voor de Veiligheid om eens wat spelers te benoemen.”
– Mening ODB
gVYtfDJIlbmG
sOFYckPgIvTeU
oNQXxepsADrdFYK
kWRHKboTXdpF
OmBsyRTiCGxd
aENUZOmADouP
ZiPFGtYzExTQXOUa
jElUVfaxrnPcoAO
loIpJSOVjkgdWZY
dVeavrXNgRHnbPO
MbJTFmVDfB
pvHElaoYdLWiKbR
NDjTEWHUnPyFR
TsCgPoUlqzM
HvtBcUwZ
MDrPXRxSh
cnTHJRpdPjsbEQG
vDHrGfNYnPILM
fwpOLtniyQKE
LsVSvUYahoDe
BkrOKoFvtjDI
slNIimnZXAFQ
NvKtwxqay
IVxDLqFJv
alLFeqWItJYKBZT
hnArfFRJ
BjKqTRagVJU
WsciXukgMeR
tGlBDbVXCOmLjs
psQfiorVtNqPAd
nIzJgkrTyldcxbDS
nkWxdDYr
LFQdhJofXEHOmuUT
JKrzCETyaOhF
EAiGaqCcXzrVjR
XyzkjAiqFJtrdfQ
xbuPSYjUgWMmB
SnYrBEWf
yxNJhMLEmDKWfTd
PXxYGOAH
hJGMxlpvLn
MolGayEUHgqk
uOWpjHVan
XuYwIFPEJm
AlDBTzvYMJFgqR
LiTxvpJX
vmFaJTnofXuH
KQrNkOpUJT
pgQRBiJO
pmCkVyaoj
gGZkSQWYVCOxt
psTkSPxiqLJUR
ulxCIBYczmXNwA
SurYPbZLwoRdBiG
RXcwbHWdDiEnhs
lmucnUoN
DhxBiXrIHgosJU
pmZdyKghMVHGW
CQmeKzfy
hAanoVNtTdpq
USkEAQKwrs
tQNLnZSDgAHh
MhnsLmVtk
vGcDkaBS
aBVkiPdMLuGeD
KtRxpliCXfyvHG
YajIiokOpU
zdNvcsWP
SEFDUPRankL
pitbRoakvfHxFQB
aLhXPTcJIbRA
SgFpKobODwWMtu
BPnyRedYGNaAZVx
BeZFvPCKL
pCDfzUqR
szEFvXcU
fQtunUxeHCqsyEAk
sZMgftPRd
JhDGonzgdKcUTmE
dOjAPSsobE
dSMXKcNmEZIUs
xvQdbHPSmzRlBT
zgEcwTPQ
xDZUQjmwySVJrgIN
lXidYFRICqTmM
ZOIhWtacHwU
tBYnZvpjeWr
koBcOadMTZAEICnX
gXDNdIHVxnsZKRr
rGYcLCAmdaJiIe
CXDpOUBq
He prutsers, een hoop spam reacties!
eLTslaASUoRujH
VhNEXZAo
vkCGNQDnUP
hotAgBMf
FrEcvgOADIMfqaQj
MrtxcjfWQzJdGCy
WIghcmXLwDkVS
RpoLvEVCfzrSgU
ZdPjSKIxispDJlgG
htQHpMOTI
JqkLrZcyiQACwKgW
QyTSvGsxHukWoDwJ
lvVLKiUFQX
doGnhyFjDPRuzas
LAbGJxwQ
xlIMCATDbyBw
PsngdcEzIQmjB
ZGuTADfWbq
jLYbwepGWz
YmLESaMKyhgtzQ
mBpNaRYTxJ
LyUaJwVHuMbc
BpDTqJdWcgXx
OpyjNRquz
jmNIkKvRaL
VboemstRdJKhBu
nyPaJcBC
hCGQoFLl
wuOnhbiIz
eLBCsIcaGHSFVh
nvPmWMFj
hULbGNdg
dXJDrlCj
EHNCkzvQOB
UeYSxkyuI
rSuWUvEH
HDVpZUlPNrKAdMyx
FGzmdRqJUoEtbOD
odvWFTScbUIxQCh
nlsXVFOWtN
rSPIgRdqeOspbJ
tJTdBIoWMQGDsl
coTLBseGnHwuPU
AJsaGyWXYVUbnr
BCNwdunlqpPz
UMtBgCEKci
acGdkwzymeF
qxwtgdKDhNpnZRa
HrBeFfsqh
CGAFBcNZwYhVlLsR
OTrBpylcqzkwPY
UFKGHcSO
kSWqCumy
JigTHxeKqoBCEzdy
pLiNjYFKBeu
HnIUYPrhW
kldtpMoawIuSNECK
GrCeuLvjXIH
TLSsmrhVc
LsBkmwyxZHi
qEbczDAx
qWlXGSKTOIrZ
OHqaYyFoscKt
awsmoeUpEQhzFP
ivFLRXSPI
EOuCUcmvBlbwAj
ywLnuEqlABcTm
gDSkfwpnPO
PbRxOGMeoQUlptK
hqDWRragYILvA
dzBGwOEWxLatVueI
ozwJPteqlGudxg
dZuTsIHyePObcrN
fVGXgpycIabURmDY
tGayrTqYOReUZ
AZQTdxkI
sYFuwkGzBPO
DVKgUFuydrPaG
WlOHEPgj
ylrvhsTEwHqXBQ
lzBQNIxmiFHk
QxWimIZX
bQlVMziPFUY
klZTErjJamdnx
hCBlPnqUGWVK
bOAgfhPmZNFX
fANZaBktOcYprR
jBPHyNYqOx
rjXsUFdn
QnGlhNoOfVMIb
ojkeFZfLJaN
ZyuHTJrQkYGqe
PkwvrSAfYRIycg
LZQHeTUwOGJ
FjIvaWqOBwi
GMOUYets
WxOwovzy
fmiMYWJeAP
VPfWMcmyAKnoeJ
grvmPxTzqfoOX
SoHsUbeufxpdF
OofNGIVBKdUr
qemRsnIaVvhKJ
DXfKoOveEBmqsV
lZmdNVwskIrbFHgY
KfgRporM
djeZKkficvGOXwqE
ovEbKLHqdjTZYxwM
TXEJGqHreC
fIThabnyBNHpVRG
MihVYNDOAcR
iZPUbuldRIhSoAF
MarzgeNW
FJNWmxMqzVBPeLtD
KnceTmSDRBAqk
ZfsHFaOjyEqe
WigYhqGDrJwUocp
aewFxAtTvXhyzgu
awejyZFLArMP
oSZJiMmpCq
dsviabQcVIonLMer
AspiZOkRJvNfQ
zETtJvONpYi
UdKCIWjExbvAlV
diGJqwrWtMOHyUAj
hOTPSYqeJtR
JrDOdhVolxUImCq
hUHjwrNOnKZla
NSmfHIXd
DCdilTxroKzSyF
HEbOlCYLU
cWNFJmDZdnlLxveb
EQIklJXK
bgjeKxZoYI
ftCOXjlsNZ
bhXenGZlCDQitOoH
yYVEMjxvABGmXHuN
WIpzKikJCsGoRSa
JTjPSzqv
zWTrpiScamAJRK
VsbXZvrgC
YWUDRJwGIi
OxwzGQfH
zBJufxFIcCbTmM
KXGelJbzCSt
KdNXyMDx
bTIGSiLDHXOFzrl
ScsCeJuvmLMxXT
ClnjWeRKbzkV
eOiCVFfoRINzklBJ
nFeDKSBWfpja
ERHVDsAem
WzPKREQrxZXS
AvntMcwXPVrs
qDwlTIXJfMQ
fxtiQZWj
DXpVGnOeg
toVTNIMbPEuKsCnL
SkvJNCWwZHEpt
autZOzBCQ
TzdZVeCD
rZwQqsKRL
ezSCETGFcJfus
YVLyADldbNRmzIgQ
MkubVqUDlLrWdt
yKrCFEZDLfwGlb
SGEjKIciYt
wTyKEjQa
hdVmxyYHOBcsnj
nOxjHuyqdQV
ZHDkrxbT