Met diep leedwezen namen het bestuur en leden van de Onafhankelijke Defensie Bond kennis van het overlijden van prins Friso. Wij wensen de Koninklijke familie heel veel sterkte en kracht toe in deze zware tijd.

Prins Friso overleed vanmorgen op Huis ten Bosch. Hij is 44 jaar geworden. Zo heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gemeld. De tweede zoon van prinses Beatrix lag 17 maanden in coma na een skiongeluk in Oostenrijk. Hij werd onlangs vanuit het Wellington ziekenhuis in Engeland overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch. De RVD gaf het volgende Communiqué uit.

Het Communiqué van de Rijksvoorlichtingsdienst

Zijne Majesteit de Koning deelt met groot leedwezen mede dat vanochtend Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Johan Friso Bernhard Christiaan David, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag is overleden op 44-jarige leeftijd. Prins Friso is overleden aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk. Na behandeling op de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck werd de Prins begin maart 2012 overgebracht naar het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Sinds november 2012 vertoonde Prins Friso tekenen van zeer gering bewustzijn (“minimal consciousness”), een toestand waarin zich sindsdien geen veranderingen hebben voorgedaan. Begin juli 2013 werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch. De Koninklijke Familie dankt allen die voor Prins Friso hebben gezorgd zeer hartelijk voor de uitstekende en toegewijde verzorging.
ANP-17771078.jpg.crop_display

Namens het bestuur en leden van de Onafhankelijke Defensie Bond heeft de voorzitter het condoleance register ondertekend.

Naar het Condoleance Register

KlussenKlussen
Vorig artikelOpdracht voor oprichting Rijksvastgoedbedrijf
Volgend artikelSchaderegeling tussen ex-Dutchbatter en Defensie na 10 jaar rond!

1 REACTIE

 1. 1968 – geboorte van Johan Friso Bernhard Christiaan David op 25 september, als tweede zoon van prinses Beatrix en prins Claus.

  1969 – geboorte broertje Constantijn.

  1980 – troonsbestijging moeder.

  1981 – verhuizing van Kasteel Drakesteijn in Lage Vuursche naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

  1986 – vwo-examen Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. Begin studie aan het College of Engineering van de University of California te Berkeley (VS).

  1988 – studie luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft.

  1990 – volgt naast de studie in Delft de opleiding bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

  1994 – studeert af als ingenieur.

  1995 – haalt zijn doctoraal bedrijfseconomie in Rotterdam

  1997 – studie aan European Institute of Business Administration (INSEAD) te Fontainebleau (Frankrijk) waar hij zijn MBA haalt. Werkt de jaren daarna ondermeer bij adviesbureau McKinsey & Company, bij de investeringsbank Goldman Sachs International in Londen, bij TNO Space in Delft, en bij Wolfensohn & Company in Londen. Ook diverse bestuursfuncties bij bedrijven.

  2001 – om geruchten te ontkrachten laat hij de Rijksvoorlichtingsdienst verklaren heteroseksueel te zijn.

  2002 – prinses Mabel daalt met koninklijke familie af in de grafkelder in Delft na het overlijden van prins Claus. Het is het eerste signaal dat Friso een relatie heeft.

  2003 – verloving met Mabel Wisse Smit. In het najaar raakt zij in opspraak vanwege geruchten over contacten met de crimineel Klaas Bruinsma. Premier Balkenende ziet een huwelijk met goedkeuring van de regering niet zitten na alle commotie.

  2004 – huwelijk met Mabel Wisse Smit in Delft. Prins doet afstand van de troon. Het paar vestigt zich in Londen.

  2005 – geboorte dochter Luana.

  2006 – geboorte dochter Zaria.

  2011 – financiële topfunctie bij Urenco, dat uranium verrijkt.

  2012 – skiongeval in Lech. In coma opgenomen in Innsbruck. Later overplaatsing naar Londen.

  2013 – in juli overplaatsing naar Paleis Huis ten Bosch. Overlijdt daar op 12 augustus aan complicaties op 44-jarige leeftijd.

Reacties zijn gesloten.