Wassenaar 24 april – Op 28 april vertrekken zo’n dertig veteranen en partners naar Zuid-Libanon waar zij zo’n 40 jaar geleden als militair dienden voor de United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL). Zij bezoeken onder meer hun voormalige posten en houden op 4 mei een dodenherdenking bij het UNIFIL-monument in de Zuid-Libanese kustplaats Tyre.
De reis is een initiatief van de stichting Weerzien met Libanon (WML), die sinds 2005 terugkeerreizen naar het voormalige uitzendgebied organiseert voor veteranen. Meer dan 400 Libanonveteranen, partners en soms ook kinderen maakten sindsdien een terugkeereis. Dit jaar duurt de reis van 28 april tot en met 8 mei. Tijdens de reis worden voormalige posten in Zuid-Libanon bezocht, evenals het toenmalige Nederlandse hoofdkwartier in Haris en het internationale hoofdkwartier dat nog steeds in Naqoura gevestigd is. Op 4 mei wordt in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur in Libanon bij het UNIFIL-monument in Tyre een dodenherdenking gehouden voor de negen Nederlandse militairen die tijdens de vredesmissie van 1979-1985 omkwamen.
De deelnemers aan de reis, die uit alle delen van Nederland afkomstig zijn, worden op vrijdag 28 april op Schiphol rond 16.00 uur toegesproken door voorzitter Ronald Odenkirchen van de Bond voor Nederlandse Militaire Oorlogs- en dienstslachtoffers (BNMO). Deze belangenorganisatie voor geüniformeerden die ín en door de dienst beschadigd zijn geraakt, heeft de terugkeerreizen vanaf het begin gesteund. Namens het Nederlands Veteraneninstuut gaat Humanistisch Geestelijk Verzorger Bart Hetebrij mee om zo nodig geestelijke bijstand te verlenen. Voorts nemen twee onderzoekers aan de reis deel: Nicole Immler (Universiteit voor Humanistiek) en Naomi Gilhuis (Radboud Universiteit en Nederlandse Defensie Academie). Zij zullen zich bezighouden met de vraag wat terugkeerreizen kunnen betekenen in het kader van erkenning en waardering.
Steun aan het door Nederlandse militairen opgerichte weeshuis in Tibnin
De stichting WML heeft naast de terugkeerreizen als doelstelling om humanitaire hulp te verlenen aan de bevolking in het voormalige inzetgebied. Zo werden eerder steunacties verleend aan het Hiram-ziekenhuis in Tyre, het eerste voetbalvrouwenteam in Zuid-Libanon de Terdeba Stars en diverse Libanese hulporganisaties die in actie kwamen na de catastrofale explosie in de haven van Beiroet in 2020. Dit jaar worden er geld en goederen gedoneerd aan het in 1980-1981 door Nederlandse militairen gebouwde weeshuis in Tibnin. Tevens worden de kinderen door de veteranen meegenomen voor een dagje uit.
Noot voor de redactie: voor meer info, interviews en eventuele aanwezigheid bij de bijzondere momenten, gelieve contact op te nemen met Fred Lardenoye, 06-53510166 of info@lardenoye.nl.
Bron: Persbericht Fred Lardenoye (Journalist en uitgever)
Foto: Stichting Weerzien Met Libanon