16 juni, 2024
BinnenlandVan defensie en oorlog naar conflictpreventie en vrede

Van defensie en oorlog naar conflictpreventie en vrede
V

Partij: DENK
Lijstrekker: Farid Azarkan

Wat zegt het verkiezingsprogramma 2021 van DENK over Defensie
Nederland is van oudsher een land dat diplomatieke betrekkingen weet in te zetten om conflicten te voorkomen. In een onstuimige wereld is dat ook hard nodig. Daarom wil DENK dat:

De Defensie standpunten van DENK:

  • De norm van 2% uitgaven van het Bruto Binnenlands Product voor defensie van tafel gaat. Dit doen we vooral door een streep te trekken door de aanschaf van dure gevechtsmaterialen, zoals straaljagers, helikopters en onderzeeboten en Defensie in te richten met het oog op conflictpreventie en vrede.
  • Er een nationaal verbod komt op kernwapens. De Amerikaanse kernwapens verdwijnen van ons grondgebied. Ook wil DENK een internationaal kernwapenverbod bevorderen.
  • De Nederlandse regering een eigenstandig besluit neemt over deelname aan gewapende conflicten over de grens (artikel 100-procedure) in plaats van achter grootmachten aan te lopen.
  • Nederland vooroploopt om de internationale wapenhandel aan banden te leggen. DENK wil strengere wapenembargo’s voor landen die mensenrechten schenden.

Bron: DENK
Foto: Twitter / politieke partijen

Opmerkingen:
De ODB geeft géén stemadvies voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Trouwe lezers kunnen de komende weken door onze zorgvuldige weergaven van de verschillende politieke partijen zelf hun keuze bepalen op grond van de getoonde programma’s.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: