2 maart, 2024
BinnenlandUri Rosenthal nieuwe voorzitter RZO

Uri Rosenthal nieuwe voorzitter RZO
U

Uri Rosenthal wordt met ingang van 3 april a.s. de nieuwe voorzitter van de Raad voor civiel-militaire Zorg (RZO) en onderzoek. Hij volgt in deze functie Marie-Louise Tiesinga-Autsema op.

De RZO bestaat sinds 2007 en houdt toezicht op de kwaliteit van het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV). Dit zorgsysteem is een samenwerkingsverband tussen Defensie en verschillende civiele en militaire zorginstellingen en regelt de medische zorg voor veteranen in Nederland. De RZO adviseert de Minister van Defensie over ontwikkelingen binnen de veteranenketenzorg en ten aanzien van het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van aandoeningen gerelateerd aan militaire uitzendingen. De raad bevordert tevens de noodzakelijke samenwerking tussen deze onderzoeken.

Uri Rosenthal was minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte I (2010-2012). Hij was tot aan zijn ministerschap hoogleraar aan de Universiteit Leiden, voorzitter van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement en voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer. Hij is nu voorzitter van de Adviesraad voor Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) en special envoy van de Nederlandse regering voor cybersecurity.

Voormalig Eerste Kamerlid Marie-Louise Tiesinga-Autsema (1981-1995/1998-2000) is sinds de installatie van de raad op 5 juli 2007 voorzitter van de RZO. Zij vervulde gedurende haar loopbaan verschillende nevenfuncties op het gebied van defensie, volksgezondheid en cultuur. In de jaren negentig gaf Tiesinga o.a. leiding aan de begeleidingscommissie van het onderzoek naar gezondheidsklachten onder militairen die uitgezonden zijn geweest naar Cambodja (1992-1993). Vanuit deze functies heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan het verder professionaliseren van de zorg voor veteranen in Nederland.

 

Vorig artikel
Volgend artikel
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: