14 juli, 2024
BinnenlandUitbreiding Vaderschapsverlof Moet Doorgaan!

Uitbreiding Vaderschapsverlof Moet Doorgaan!
U

De Vakcentrale voor Professionals (VCP) geeft het signaal aan de Tweede Kamer dat de uitbreiding van het vaderschapsverlof zo snel als mogelijk in moet gaan. Dit mag niet op de lange baan worden geschoven, aldus VCP-voorzitter Nic van Holstein. De vakcentrale vindt het dan ook spijtig dat het wetsvoorstel 16 april jl. door de Tweede Kamer controversieel is verklaard.

Uitbreiding vaderschapsverlof kent namelijk erg veel voordelen

Bij moderne arbeidsverhoudingen hoort ook modern ouderschap. Uitbreiding van de verlofregelingen zorgt al direct vanaf de geboorte van het kind voor een betere verdeling van zorg en arbeid tussen mannen en vrouwen.

Dit betekent dat vrouwen én mannen de ruimte moeten krijgen om betrokken te zijn bij de zorg voor een kind in het eerste levensjaar en dit beter inpasbaar te maken in het werk. Nederland moet snel uit de achterhoede van Europa komen.

Daarnaast is betaald ouderschapsverlof goed voor de ontwikkeling van het kind, maakt het vaders gelukkiger, verbetert het de arbeidsparticipatie van vrouwen en vermindert de werkstress.

Vijf dagen te kort

Vijf dagen ouderschapsverlof vindt de vakcentrale een goede eerste stap. Op den duur is de VCP van mening dat vijf dagen vaderschapsverlof te kort is. Ook met vijf dagen bungelt Nederland nog achteraan bij de geïndustrialiseerde landen die lid van OESO zijn.

Landen als Estland, Verenigd Koninkrijk en Mexico kennen een langer vaderschapsverlof dan Nederland en het OESO-gemiddelde ligt op acht weken. De vakcentrale VCP blijft daarom pleiten voor langer vaderschapsverlof en streeft naar tien dagen, maar het begint met de eerste bescheiden stap naar vijf dagen. Het niet behandelen van het wetsvoorstel leidt tot onnodig uitstel van de ingangsdatum.

Bron: VCP

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: