24 februari, 2024
BinnenlandUit de Tweede Kamer

Uit de Tweede Kamer
U

Het wetsvoorstel Werk en Zekerheid is geruisloos door de Tweede Kamer geloodst. Het wetsvoorstel regelt o.a. de afbouw van de Werkloosheidsuitkering en versoepeling van het ontslagrecht. De set maatregelen is een uitvloeisel van het Sociaal Akkoord.

Arbeidsrechtjuristen verschillen van mening over de vraag of de diverse maatregelen een verbetering of verslechtering zijn. De maximering van de wettelijke WW-termijn is vanuit werknemersperspectief in elk geval een verslechtering. Ook veel ambtenaren krijgen hiermee te maken omdat bovenwettelijke uitkeringen zijn gekoppeld aan de duur van de WW (Rijk, Politie).

Het initiatiefwetsvoorstel Normalisering Rechtspositie ambtenaren is eveneens relatief gemakkelijk de Tweede Kamer gepasseerd.

Twee amendementen zijn aangenomen: één die de sector Defensie in zijn geheel uitzondert van de normalisering en eentje die de sector Politie in zijn geheel uitzondert. Voorstellen om buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA’s) of de Belastingdienst eveneens uit te zonderen hebben het niet gehaald. Hierdoor ontstaat het curieuze effect dat sommige ambtenaren met het argument dat zij beschikken over het geweldsmonopolie wel zijn uitgezonderd, maar anderen dus niet.

bron: CMHF

 

Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: