28 mei, 2024
BinnenlandTwente blijft militair

Twente blijft militair
T

Vliegveld Twente is geen luchthaven meer. De rechter heeft er een streep door gezet in een rechtszaak die was aangespannen door de Vereniging van Omwonenden Luchthaven Twente, Volt-Twente. Dat kan grote gevolgen hebben voor de burgerluchthaven.

Het ministerie van Defensie heeft de aanwijzing militair vliegveld na de sluiting in 2008 nooit ingetrokken. Volgens de minister omdat het daardoor makkelijker is de geplande burgerluchthaven op te starten. Het zou voorkomen dat procedurele hobbels genomen moeten worden, die voor het militaire vliegveld al geregeld waren. Daarnaast zou de aanwijzing als militaire luchthaven plannen rondom het terrein tegenhouden, die uiteindelijk een burgerluchthaven in de weg zouden staan. De rechtbank vindt die redenen niet legitiem.

Gebruikers krijgen jaar voor alternatief
De luchthaven wordt nu gebruikt door de Twentse Zweefvliegclub, de Nederlandse Academie voor verkeersvliegers, de Vliegclub Twente en de Twentse radio Modelvliegclub. De vier gebruikers krijgen een jaar tijd om een ander vliegveld te zoeken. Het vonnis van de rechter heeft mogelijk grote gevolgen voor de aanbesteding van de luchthaven. De drie kandidaten voor aanbesteding hebben tot begin december om hun plannen in te dienen.

Volt-Twente: Duidelijkheid
De Vereniging van Omwonenden Luchthaven Twente heeft verheugd gereageerd. Wel verwacht ze dat het ministerie van Defensie onder druk van de gemeente Enschede en eigenaar Area Development Twente(ADT) in beroep gaat tegen de uitspraak. Volt-Twente ziet dat beroep vol vertrouwen tegemoet. Volgens woordvoerder Graas is nu in elk geval voor iedereen duidelijk geworden dat Defensie ten onrechte vasthoudt aan de status van militair vliegveld.

Volt-Twente stond deze week twee keer voor de rechter in haar strijd tegen de luchthavenplannen. In één zaak ging het om het brandweer-oefencentrum op de luchthaven, in het andere geval stelde het evenementen in hangar 11 ter discussie. De rechter doet daarover binnen twee weken uitspraak.

Bron: Tubantia

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: