4 december, 2024
BinnenlandTegen Versoepeling Ontslagrecht

Tegen Versoepeling Ontslagrecht
T

“Doe normaal.” Dat is de duidelijke boodschap van VCP-voorzitter Nic van Holstein aan het adres van de werkgevers. Dit naar aanleiding van het bericht dat zij het ontslagrecht willen versoepelen. “De afspraken uit het Sociaal Akkoord bestaan nog geen vier jaar en werkgevers willen er nu al vanaf. Misschien moeten zij zich eerst maar eens houden aan eerdere afspraken over ontslagrecht.” De kritiek van werkgevers is volgens Van Holstein veel te voorbarig. Sociale partners (vakbonden) en politiek hebben vorig voorjaar nog duidelijk afgesproken om de geplande evaluatie af te wachten.

Doorgeslagen flexzucht

De VCP ziet steeds vaker dat professionals op de werkvloer onder druk komen vanwege doorgeslagen flexzucht van de werkgevers. Het argument dat versoepelen van ontslagrecht leidt tot meer vaste banen is aantoonbaar onjuist. Uit onderzoek blijkt dat versoepeling van het ontslagrecht niet leidt tot meer vaste banen, maar alleen tot een verdere toename van flex. “Flex zou alleen bedoeld moeten zijn voor piek en ziek. Een normaal vast contract moet de norm zijn en blijven. Een werknemer wil zekerheid van werk en inkomen en zijn werk gewoon goed doen. Door de flexzucht is een normaal contact tegenwoordig steeds schaarser aan het worden”, aldus de vakcentrale

Duidelijk ontslagrecht

In het Sociaal Akkoord hebben werkgevers- en werknemersorganisaties een duidelijk ontslagrecht afgesproken en daarbij de kantonrechtersvergoeding losgelaten. Een werkgever moet dus gewoon een fatsoenlijk en kloppend ontslagdossier hebben en transitievergoeding betalen, zoals dat hoort bij goed werkgeverschap. Je kunt daar als werkgevers niet eenzijdig van afstappen. Voor de VCP is het ontslagrecht geen onderwerp voor de besprekingen in de SER.

Mening ODB

Al vele jaren roept de ODB dat een flexibel personeelssysteem niet werkt. Een goed voorbeeld hiervan zijn de werkomstandigheden bij Defensie. Net als andere werkgevers probeert Defensie wanhopig een flexibel werksysteem in stand te houden. Alle onderzoeken wijzen maar op één uitkomst: zo’n systeem werkt niet! De ODB steunt uiteraard de uitspraak van de vakcentrale VCP in deze. En ook de kantonrechtersvergoeding mag wat de ODB betreft wel weer terug.

Bron: VCP/redactie ODB

Arag Banner
ComputerComputer

Gerelateerd aan dit bericht: