21 juni, 2024
BinnenlandTanks aangekomen in Vlissingen

Tanks aangekomen in Vlissingen
T

Tanks rollen sinds de 29ste maart van het Amerikaanse marineschip Cape Washington af in de haven van Vlissingen. De rupsen zijn van een Amerikaanse gemechaniseerde brigade. Die is voor de grootschalige oefening Defender 22 op weg naar Oost-Europa. De Amerikanen nemen niet alleen tanks mee. Het gaat ook om onder meer wielvoertuigen, containers, uitrusting en onderhoudsmateriaal. Tot medio april gaat alles vanuit Zeeland via de weg en per spoor naar de plaats van bestemming.

Poort van Europa

Nederland vormt voor westerse NAVO-landen buiten de EU de poort van Europa. Vooral Amerikaanse troepen maken steeds vaker gebruik van onze havens. Reden is de verslechterde veiligheidssituatie in Europa. Ook nu treedt Nederland op als gastland om de Amerikanen in staat te stellen een eventuele inzet in Europa te testen.

Vlissingen is goede keus

Bij aankomst van het schip krijgen spotters de kans Amerikaans materieel te fotograferen. Vooral de tanks blijken in trek. De pantsers zijn van 3rd Armored Brigade Combat Team van de 4th Infantry Division, afkomstig van Fort Carson in Colorado. De Amerikanen maken nu gebruik van het tot Tijdelijk Militair Object verklaarde Vlissingen. Geen slechte keus, want naast de beschikbaarheid van door Defensie beveiligde havens, speelt Nederland een leidende rol binnen de EU waar het militaire mobiliteit betreft. Dit vanwege de logistieke expertise. Ook Defensie test in dit geval hoe snel militaire eenheden zijn te verplaatsen.

PESCO

Nederland is de drijvende kracht achter het PESCO (Permanent Structured Cooperation)-project Militaire Mobiliteit. De 28 landen streven allen naar de mogelijkheid van vereenvoudigde en daarmee snellere militaire transporten in Europa, waarbij grenzen geen moeizaam te passeren obstakels vormen. En snelheid is nu eenmaal cruciaal bij militair optreden.

Inzet Nederlandse militairen

Het optreden als gastland, het zogenoemde Host Nation Support, eindigt als al het materieel bij het Limburgse Venlo de grens over is. Zover is het nog niet. Voorlopig zorgen zo’n 75 Defensiemedewerkers onder meer voor bewaking van het havengebied, ook op en in het water

Dit weekend meert naar verwachting een tweede schip aan met het resterende materieel van de brigade.

“Nu nog een raccordement in Vlissingen”

– Mening ODB

Tekst: MinDef / Redactie ODB
Foto: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: