Was er sprake van ‘ernstige schendingen’ van het humanitair oorlogsrecht tijdens de ‘Slag om Chora’, bijna 14 jaar geleden? Vier Afghaanse burgers stellen van wel. De rechtbank in Den Haag buigt zich over de zaak. De eerste zitting is vandaag op 29 maart.
Executies dreigen
Het is 16 juni 2007 als 800 tot 1.000 Taliban-aanhangers Chora aanvallen, in het Afghaanse Uruzgan. Executies onder de lokale politie en bevolking dreigen. De Nederlandse ISAF-militairen in de Chora-vallei krijgen daarom de opdracht ‘stand and fight’. Zij-aan-zij met Afghaanse troepen vechten de Nederlanders om het strategische belangrijke gebied te verdedigen en de missie, de bevolking en zichzelf te beschermen.
1 dode aan eigen zijde
Bij de slag om Chora, die tot 19 juni duurt, mengt de Taliban zich tijdens hun aanval tussen de bevolking. In de strijd komen, deels door Nederlandse inzet, in totaal ongeveer 250 mensen om, onder wie 50 tot 80 burgers. Rond de 100 raken er gewond en 1 Nederlandse militair komt bij de gevechten om.
Compensatie
Nederland heeft direct na de strijd waar mogelijk de bevolking gecompenseerd voor geleden schade. Defensie betreurde destijds niet alleen het verlies van de militair, maar zeker ook de burgerslachtoffers die in de strijd zijn gevallen. Defensie leeft mee met de pijn en verliezen van de nabestaanden.
Onderzoeken
Onafhankelijke onderzoeken van de VN, de NAVO en het Afghaanse parlement hebben eerder al aangegeven dat Nederlandse militairen zich hebben gehouden aan het humanitair oorlogsrecht. Ook Defensie kwam tot die conclusie. Het Openbaar Ministerie zag geen reden om de zaak verder te onderzoeken.
HB lid ODB
Wat Defensie betreft hebben Nederlandse militairen onder grote dreiging, met vastberadenheid, moed en soms ook angst voor het eigen leven, gehandeld om de Taliban te stoppen en hen uit het gebied te verdrijven. Een oud hoofdbestuurslid ODB die destijds in Chora was, heeft in 2010 de overige bestuurders van onze vakbond, hierover uitgebreid ingelicht.
Hernieuwde aandacht
De slag om Chora is eerder besproken in onder meer deze rapportages (pdf en pdf) aan de Tweede Kamer en in de media. Door de rechtszaak is er hernieuwde media-aandacht voor de Slag om Chora. Het uiteindelijke oordeel over de zaak is aan de rechter.
TV-uitzending
Woensdag 23 maart jl. bestede NPO 2 aandacht aan de Slag om Chora (Verraad van Chora). In deze documentaire is ook veteraan Hölzken in beeld. Net als eind vorig jaar in Dagblad Trouw, vertelt de oud-militair dat hij in Uruzgan mogelijk op burgers heeft gevuurd. Dit vermeende voorval speelde echter niet tijdens de Slag om Chora, maar 2 weken later. Na de publicatie in Trouw startte het Openbaar Ministerie een feitenonderzoek naar deze geweldsaanwending.
Tekst: MinDef / Redactie ODB
Afbeelding: AVDD / Redactie ODB