15 april, 2024
BinnenlandRisicovluchten Alleen Vanaf Schiphol

Risicovluchten Alleen Vanaf Schiphol
R

 

Het kabinet wil dat vluchten met een sterk verhoogd risico op drugssmokkel alleen kunnen landen op een vliegveld met voldoende controlefaciliteiten. Dat blijkt uit een brief van het ministerie van Veiligheid en Justitie, mede namens de staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer. Op dit moment zijn dit vluchten uit Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Suriname en Venezuela. Alleen luchthaven Schiphol heeft nu voldoende faciliteiten voor zogeheten risicovluchten. 

Het kabinetsbeleid is er inmiddels op gericht om vakantievluchten zoveel mogelijk te laten plaatsvinden vanaf regionale luchthavens, zodat de beschikbare ruimte op Schiphol zoveel mogelijk benut kan worden voor het intercontinentaal netwerk van verbindingen. De 100%-controles op Schiphol zijn in 2001 begonnen om problemen rondom de zogeheten bolletjeslikkers aan te pakken. Het intercontinentaal vliegen vanaf regionale luchthavens was toen nog niet aan de orde. De aanpassing van de Luchtvaartwet beoogt geen afbreuk te doen aan dit beleid. De 100%-controles op dit moment zijn alleen van toepassing op een klein aantal vluchten. Er wordt gewerkt aan een aanpassing van de Luchtvaartwet, zodat risicovluchten in het vervolg alleen mogen landen op een luchthaven met voldoende controlefaciliteiten. Nog dit jaar zal het voorstel voor aanpassing van de wet in consultatie gaan.

Arkefly wilde dit najaar beginnen met vluchten op Curaçao en Aruba vanaf Eindhoven Airport. Deze zomer bleek dat het niet mogelijk is om op Eindhoven Airport de gebruikelijke 100%-controle van passagiers en hun bagage te bieden bij het vliegen op deze bestemmingen. Arkefly heeft daarom in overleg met de overheid besloten de geplande vluchten op Curaçao en Aruba te verplaatsen naar Schiphol, van waar deze luchtvaartmaatschappij al meer vluchten uitvoert naar deze bestemmingen.

Bron ministerie van Veiligheid en Justitie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: