23 juni, 2024
BinnenlandRijkswaterstaat test ScanEagle voor inspecties en handhaving

Rijkswaterstaat test ScanEagle voor inspecties en handhaving
R

Rijkswaterstaat heeft een onbemand vliegtuigje van Defensie, een ScanEagle, gebruikt voor monitoring, handhaving en inspecties op het water. Er is tussen 30 augustus en vandaag getest of het mogelijk is met de ScanEagle lozingen in de haven van Lauwersoog in beeld te brengen, de dijk van het Lauwersmeer naar de Waddenzee te inspecteren en om drenkelingen te vinden.

De uitgevoerde experimenten hebben laten zien dat de inzet van een onbemand vliegtuig van de Koninklijke Landmacht effectief is, kosten bespaart en bruikbaar is voor onder meer de inspectie van lozingen van bedrijven en vaartuigen en voor snelle lokalisatie en het bepalen van de omvang van incidenten. Directeur-generaal van Rijkswaterstaat Jan Hendrik Dronkers stelt dat experimenten als deze nodig zijn om te kijken hoe technologische vernieuwingen zoals sensoren en drones zijn in te zetten. “Op deze manier leren we door het te doen”, zegt hij.

De ScanEagle is een onbemand vliegtuig voor verkenningen. Dit doet het toestel op verschillende hoogtes nagenoeg onhoorbaar met een daglichtcamera en voor nachtopnames met een infraroodcamera. De beelden van de camera zendt het toestel live door naar het grondstation, van waaruit de besturing plaatsvindt.

De eenheden van de Koninklijke Landmacht oefenen om te kunnen worden ingezet in binnen- en buitenland. In Nederland kunnen overheidsdiensten, zoals Rijkswaterstaat, een beroep doen op de kennis en middelen van Defensie. Deze oefening bood de gelegenheid om samen met Rijkswaterstaat te experimenteren en te kijken of de middelen van Defensie bruikbaar zijn voor de taken van Rijkswaterstaat.

bron Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: