16 juli, 2024
BinnenlandRegeling ereschuld vrijgesteld van middelentoets

Regeling ereschuld vrijgesteld van middelentoets
R

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma heeft de Nationale Ombudsman Alex Brennickmeijer in een brief laten weten de uitkering als gevolg van de regeling Ereschuld niet mee te laten tellen in de middelentoets van de Wet Werk & Bijstand (WWB).

Veteranen die in het verleden opgelopen verwondingen of psychische schade hebben opgelopen kunnen in aanmerking komen voor een uitkering van Defensie, in het kader van de zogenaamde regeling Ereschuld. Deze uitkering bestaat uit een bedrag ineens.

De Nationale Ombudsman had een klacht gekregen van een Libanon veteraan die via de regeling Ereschuld eenmalig 25.000 euro had gekregen als compensatie voor zijn chronische psychische problemen. Als gevolg hiervan werd bij de middelentoets geconstateerd dat zijn vermogen te groot was, waardoor de man geen recht meer had op een bijstandsuitkering.

Hierop heeft de Nationale Ombudsman staatssecretaris Kleinsma verzocht om deze uitkering buiten de middelentoets te laten, vanwege het bijzondere karakter.

Staatssecretaris Kleinsma heeft hier op gereageerd door te stellen dat voor deze specifieke uitkering, met terugwerkende kracht, een uitzondering wordt gemaakt.

Middelentoets
De middelentoets wordt bij een WWB-uitkering gehanteerd om het vermogen van een ingezetene te bepalen. Indien dit vermogen boven de grens van 5.795 euro uitkomt, bestaat er geen recht op een WWB-uitkering (bijstand).

Bron: Prodef
Foto: ANP

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: